Karadzici: masacrul din Srebreniţa este "un mit"/ Musulmanii au înscenat bombardamente în Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a afirmat astăzi, la procesul său din Haga, că musulmanii bosniaci au "înscenat" bombardamentele din timpul asediului Sarajevo, iar masacrul de la Srebreniţa este "un mit", relatează AFP.

"Aceasta a fost o înscenare", a afirmat Karadzici (64 ani), evocând două bombardamente în piaţa Markale, care s-au soldat cu zeci de morţi, în timpul asediului care a durat 44 de luni. El a făcut declaraţia în cadrul procesului său pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, de la Haga.

"Sunt convins că probabil nu au existat deloc victime civile", a continuat Karadzici, acuzat că ar fi organizat "epurarea etnică" în timpul războiului din Bosnia, soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de strămutaţi între 1992 şi 1995.

Procesul, care urma să continue miercuri cu audierea primului martor al acuzării, a fost amânat sine die din cauza procedurilor, de către tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga.

Acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, Karadzici, care se apără singur, a menţionat marţi în declaraţia sa mai multe episoade din timpul războiului din Bosnia, care se află în actul de acuzare.

El a afirmat că masacrul care a provocat peste 7.000 de morţi în rândul musulmanilor din enclava Srebreniţa, din estul Bosniei, în iulie 1995, este "încă un mit", criticând "minciunile" şi afirmând că numărul victimelor a fost "exagerat". "Expulzarea forţată a musulmanilor şi croaţilor din Bosnia nu a fost niciodată proiectul nostru şi cu atât mai puţin nu l-am pus în practică", a subliniat Karadzici.

Împotriva lui Karadzic au fost emise 11 capete de acuzare, pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, comise în timpul războiului din Bosnia (1992-95). Arestat în iulie 2008 la Belgrad, la 13 ani de la inculparea sa de către TPI, Radovan Karadzic riscă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite