John Kerry, o nouă vizită în Israel pentru a-l convinge pe Benjamin Netanyahu să reia negocierile pentru pace cu Palestina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat american John Kerry s-a întâlnit joi, la Ierusalim, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la începutul unei noi misiuni care are drept scop avansarea negocierilor de pace dintre israelieni şi palestinieni, tensionate în ultima perioadă.

Secretarul american de Stat John Kerry se află în Israel ca parte a eforturilor întreprinse de Statele Unite pentru reluarea negocierilor pentru pace dintre israelieni şi palestinieni. 

Această întrevedere, la care au participat, de asemenea, miniştii israelieni ai Apărării, Moshe Yaalon, şi Justiţiei, Tzipi Livni, a durat cinci ore.

Kerry urmează să aibă o altă întrevedere cu Netanyahu vineri dimineaţă, înainte de vizita sa la Ramallah, în Cisiordania,, unde va fi primit de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

„Intenţionez să cooperez cu cele două părţi mai intens în următoarele zile, pentru a reduce diferenţele referitoare la un cadru ce ar conţine liniile directoare agreate pentru negocierile privind statutul final”, a explicat Kerry, citat de AFP. 

„Un acord-cadru acceptat (de ambele tabere) ar fi un progres semnificativ care ar permite acoperirea tuturor problemelor de fond”, precum cele legate de frontiere, securitate, statutul Ierusalimului şi refugiaţi, a declarat el.

Ultimele eforturi pentru reluarea discuţiilor de pace dintre Israel şi Palestina s-au prăbuşit în vara anului trecut. În iulie, după trei ani de pauză, reprezentanţi ai celor două state au revenit la masa negocierilor. Discuţiile s-au încheiat însă brusc, fără nicio explicaţie şi niciun acord după doar câteva zile. 

Înainte de acest episod, ultima rundă de negocieri între cele două părţi s-a prăbuşit la sfârşitul anului 2010 din cauza lipsei unui acord privind operaţiunile de colonizare întreprinse de israelieni în Fâşia Gaza. Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei în 1967, atunci când a luat şi Fâşia Gaza, pe care palestinienii o vor drept stat palestinian. 

Problema rămâne însă la fel de delicată, fără schimbări de poziţii - situaţie identică pentru toate chestiunile fundamentale în conflict precum graniţe, viitorul coloniilor evreieşti din Cisiordania, soarta refugiaţilor palestinineni şi statutul oraşului Ierusalim. 

Totuşi, israelienii şi palestinienii în continuare se acuză reciproc de sabotarea eforturilor de pace. Netanyahu a criticat faptul că deţinuţii palestinieni eliberaţi săptămâna aceasta au fost primiţi ca „eroi” de către Abbas.

„Israelul se îndoieşte tot mai mult de implicarea palestinienilor în procesul de pace”, a afirmat premierul israelian. Din partea palestinienilor, Abbas a avertizat că va sesiza instanţele internaţionale cu privire la „cancerul colonizării” israeliene şi a reiterat că este împotriva "prezenţei militare israeliene în teritoriile ce aparţin statului independent Palestina".

CITEŞTE MAI MULT

Negocierile de pace Israel-Palestina se reiau în această seară, după trei ani. Care sunt şansele să se ajungă la un acord?

Negocierile care ar putea aduce pace după zeci de ani de lupte încep în mai puţin de câteva ore. Nu există nici măcar o direcţie comună, cu atât mai puţin un acord preliminar în ceea ce priveşte Fâşia Gaza, israelienii şi palestinienii deopotrivă sunt nemulţumiţi de formatul discuţiilor care nici n-au început încă şi în ambele tabere există extremişti mâhniţi de abordarea paşnică şi care cer rezolvarea conflictului „prin foc şi sabie”.

FOTO Sărbătoare în Palestina: Israelul a eliberat alţi 26 de prizonieri condamnaţi pe viaţă în cadrul eforturilor de pace

Israel a eliberat în noaptea de marţi spre miercuri un nou grup de 26 de deţinuţi palestinieni în cadrul negocierilor în desfăşurare sub egida Statelor Unite. Cinci prizonieri au fost eliberaţi în Gaza, iar ceilalţi 21 au fost trimişi în Cisiordania.

Israelul este dispus să facă unele „concesii teritoriale semnificative” în faţa Palestinei, spune un ministru israelian

Israelul ar putea face unele „concesii teritoriale foarte semnificative” pentru a încheia pacea cu palestinienii, a declarat vineri ministrul pentru informaţii şi afaceri strategice al Israelului.

INFOGRAFIE Fâşia Gaza: ce este nou într-un conflict vechi

Armele mai puternice, poziţiile mult mai radicale ale ambelor părţi şi instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu aflat încă ”în convalescenţă” după Primăvara Arabă schiţează un cadru complet nou pentru un conflict vechi de zeci de ani.

Discuţiile de pace dintre israelieni şi palestinieni, reluate după trei ani

Negocierile dintre israelieni şi palestinieni se vor relua marţi, 30 iulie, la Washington după trei ani de pauză, a anunţat ministrul Energiei şi al Apelor, Silvan Shalom.

INFOGRAFIE VIDEO Ce urmează în conflictul din Fâşia Gaza după ce ONU a recunoscut statul palestinian

Adunarea Generală a ONU a acordat statutul de observator ne-membru Palestinei, ceea ce echivalează cu recunoaşterea unui stat independent. Israelul şi SUA au fost cei mai vehemenţi oponenţi, însă decizia a fost luată cu o majoritate covârşitoare. Acum, israelienii prezintă planuri de colonizare a Fâşiei Gaza şi ameninţă cu represalii.

Israel-Palestina, conflictul fără sfârşit

Israelienii şi palestinienii au început negocierile acum două decenii pentru a găsi o soluţe la conflictul din Orientul Mijlociu. Atunci de ce a rămas problema aceasta nerezolvată până acum?, se întreabă jurnaliştii de la publicaţia „GEO“

Focurile dintre Hamas şi Israel continuă în Fâşia Gaza. Războiul este iminent, spun analiştii

Atacurile continuă între forţele armate iraniene şi gruparea Hamas în regiunea de frontieră dintre Israel şi Palestina. Bilanţul morţilor a crescut astăzi cu trei civili israelieni, primele victime de la uciderea liderului operaţiunilor militare al Hamas, Ahmad Jabari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite