Jens Stoltenberg: NATO intenţionează să trimită noi trupe în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO intenţionează să crească numărul de soldaţi desfăşuraţi în Afganistan, unde aceştia acordă asistenţă forţelor afgane în lupta împotriva insurgenţilor islamişti, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat publicaţiei germane „Die Welt am Sonntag“.

Ţinând cont de deteriorarea situaţiei în materie de securitate, Alianţa examinează posibilitatea unei creşteri a efectivelor misiunii sale „Resolute Support“, care are în prezent în jur de 13.000 de militari, a afirmat el, după cum consemnează France-Presse.

Stoltenberg a precizat că NATO intenţionează să ia până în luna iunie o decizie referitoare la o eventuală creştere a efectivelor şi o prelungire a misiunii sale, care s-a înnoit în fiecare an.

Generalul John Nicholson, comandant al forţelor NATO şi americane în Afganistan, a afirmat în februarie că forţele Alianţei au nevoie de „câteva mii de soldaţi“ pentru a-şi îndeplini misiunea alături de forţele afgane, notează medias24.com. Totodată, el a subliniat că forţele de securitate afgane se află „într-un impas“ în faţa talibanilor.

NATO şi-a încheiat oficial misiunea de luptă în Afganistan la sfârşitul anului 2014. În prezent, la faţa locului se mai află aproape 13.300 de militari, dintre care jumătate americani, aceştia având misiunea de a instrui şi consilia forţele de securitate afgane. 

Dar talibanii şi-au intensificat atacurile, provocând o creştere a pierderilor în rândurile forţelor de securitate şi civililor din Afganistan.

Numai săptămâna trecută, talibani îmbrăcaţi în uniforme militare afgane au asasinat 135 de tineri recruţi la o bază militară din nordul ţării, potrivit unor surse oficiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite