Japonia va deversa în mare apa contaminată de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fukushima FOTO EPA-EFE
Fukushima FOTO EPA-EFE

Japonia va deversa în mare, după un tratament corespunzător, apa provenită de la centrala nucleară avariată din Fukushima, a anunţat marţi premierul Yoshihide Suga. Această soluţie este uan controversată atât în interiorul Japoniei, cât şi în plan regional.

Decizia pune capăt la şapte ani de dezbateri cu privire la modul de a scăpa de apa provenind din ploaie, pânze subterane sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunami-ul din 11 martie 2011.

Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă”, a spus Yoshihide Suga.

Este vorba de circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată, care sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare accidentate în urmă cu zece ani în nord-estul Japoniei.

O decizie a fost cu atât mai urgentă cu cât limitele capacităţii de stocare a apei la faţa locului ar putea fi atinse în toamna anului 2022.

Această opţiune, aleasă în locul altor posibile căi de acţiune, precum evaporarea în aer sau depozitarea durabilă, este puternic contestată în special de pescarii şi fermierii din Fukushima.

Statele vecine Japoniei şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea, China comunicând luni „îngrijorările sale serioase” şi a cerut Japoniei să fie „precaută” în eliminarea apei contaminate. La rândul său, Coreea de Sud şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la decizia japoneză de a deversa apa contaminată. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri