Japonia înfiinţează o unitate specială pentru apărarea insulelor în dispută cu Bejingul. China ia măsuri de contracarare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile japoneze au adoptat o hotărâre de înfiinţare  a unei unităţi specială de pază a coastei formată din 12 nave, pentru apărarea insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, pe care China le consideră proprietatea sa.

După cum informează presa japoneză, grupul va fi format din aproximativ 400 de militari ai Biroului de siguranţă Maritimă, care îmbină funcţiile serviciilor de frontieră şi salvare ale Japoniei. Bejingul nu lasă cu mâinile în sân.

Vineri a trimis două avioane de vânătoare pentru a „contracara“ alte două avioane de vânătoare japoneze de tip F-15, care urmăresc un avion de patrulă chinez în Marea Chinei de Est. Trimiterea celor două avioane de vânătoare chineze de tip J-10 a fost confirmată în timpul unei conferinţe de presă de către un oficial din cadrul Ministerului chinez al Apărării, citat de presa oficială chineză.

Agenţia China Nouă nu a precizat, însă, dacă cele două aparate chineze au survolat zona disputată din jurul Insulelor Diaoyu, numite Senkaku de către Tokyo, limitându-se să anunţe că avioanele de vânătoare chineze au misiunea de a „contracara“ şi „supraveghea“ avioanele de vânătoare japoneze care exercitau presiuni asupra unui avion chinez de patrulare de tip Y-8.

Incidentul reprezintă un nou semn de degradare a situaţiei în Marea Chinei de Est, faţă de care atât Tokyo, cât şi Beijingul îşi menţin fiecare poziţiile inflexibile.

El a intervenit la două zile după ce Guvernul japonez l-a convocat, marţi, pe ambasadorul Chinei, pentru prima dată de la preluarea funcţiei de premier de către Shinzo Abe, cu scopul de a „protesta viguros“ faţă de prezenţa recurentă a navelor chineze în apele care înconjoară Insulele Senkaku/Diaoyu.

Criza sino-japoneză s-a intensificat luna trecută, când un avion chinez a survolat arhipelagul, gest pe care Japonia l-a denunţat drept prima încălcare a spaţiulu său aerian de la agravarea conflictului teritorial, în septembrie 2012.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite