Japonia grăbeşte vaccinarea anti-COVID-19 pe fondul apropierii Jocurilor Olimpice: centre de imunizare în masă la Tokyo şi la Osaka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de imunizare în masă de la Tokyo FOTO EPA-EFE
Centrul de imunizare în masă de la Tokyo FOTO EPA-EFE

Japonia a deschis luni centre de vaccinare în masă pentru a grăbi vaccinarea anti-COVID-19, mai ales a vârstnicilor, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, relatează Reuters.

La Tokyo şi la Osaka, mii de persoane vor fi vaccinate anti-COVID-19 zilnic într-un demers de impulsionare a imunizării Japonia, afectată în prezent de un al patrulea val de contaminări cu SARS-CoV-2.

„E mai bine să faci (vaccinul, n. red.) din timp”,  a declarat Tetsuya Urano, în vârstă de 66 de ani, care s-a numărat printre primele persoane vaccinate la Tokyo.

„Una peste alta, totul a decurs destul de bine”, a adăugat el.

Centrul din Tokyo prevede să vaccineze câte 10.000 de persoane pe zi timp în următoarele trei luni. Centrul din Osaka, o metropolă din vestul Japoniei, programează administrarea a câte 5.000 de doze pe zi.

Premierul nipon Yoshihide Suga a îndemnat luna trecută centrele de vaccinare să mărească ritmul imunizării anti-COVID-19.

Centre de imunizare în masă au mai fost deschise în Aichi, Miyagi şi Gunma.

Confruntate cu cel de-al patrulea val de infectări cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala COVID-19, autorităţile nipone au declarat stare de urgentă în aproape întreaga ţara, inclusiv la Tokyo. Acest lucru a stârnit îngrijorări în legătură cu organizarea Jocurilor Olimpice, care urmează să înceapă la 23 iulie.

Starea de urgenţă este prevăzută să dureze până la 31 mai în majoritatea oraşelor nipone. Totuşi, guvernul înclină spre prelungirea acestor măsuri de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, notează Reuters, care citează surse appropriate dosarului.

Guvernatorul Osakăi, Hirofumi Yoshimura, a cărui prefectură este una dintre cele mai afectate de acest val, a anunţat că va decide marţi dacă va prelungi sau nu starea de urgenţă.

Doar 4,4% din populaţia Japoniei - 125 de milioane locuitori - a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, conform Reuters, care precizează că ţara asiatică are cel mai lent ritm de imunizare din rândul marilor economii ale lumii.

Japonia a început campania de vaccinare la mijlocul lunii februarie, mai târziu decât majoritatea marilor economii ale lumii. Campania a început greu, din cauza cantităţii mici de vaccinuri primite din partea Pfizer/BioNTech. Cu toate că livrările au crescut, vaccinarea nu s-a accelerat, de această dată din cauza personalului insuficient şi problemelor întâmpinate de sistemul de programare.

Centrele de imunizare în masă folosesc vaccinul Moderna, care a fost aprobat vineri, odată cu vaccinul AstraZeneca.

Dacă va fi aprobat, vaccinul Johnson&Johnson ar urma să fie folosit în Japonia de la începutul anului viitor.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite