Italia: escrocherii la nivel înalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Italiei este zguduită de un nou scandal de corupţie la nivel înalt, care ar putea avea efecte şi în România. În centrul anchetei se afla marele grup italian Finmeccanica, unul dintre liderii europeni în producţia de armament, tehnică şi echipamente pentru industria aerospaţială, a sistemelor de apărare şi de securitate, situat pe locul opt în clasamentul mondial, cu vânzări de echipamente militare de 13,3 miliarde de do

Scandalul a pornit după ce grupul, prezent şi pe piaţa din România, a fost acuzat de corupţie, spălare de bani, falsificarea unor licitaţii şi instituirea unor aşa-zise fonduri „negre" în afara Italiei, în urma unei anchete a Parchetului din Roma, în care sunt implicaţi foşti consultanţi Finmeccanica. Acuzaţiile, prezentate pe larg de televiziunea publică italiană în cadrul unei recente emisiuni de anchete, sunt susţinute de mărturiile unor foşti colaboratori ai companiei.

 Aceştia se prezentau drept „apropiaţi ai serviciilor secrete din Italia, dar şi ai Pentagonului". Pe lista anchetatorilor figurează astfel nume ca Lorenzo Cola, arestat în iulie, sau Gennaro Mokbel, al cărui nume apare şi în ancheta de corupţie în care a fost implicată Telecom Italia. Finmeccanica respinge acuzaţiile, fără să le conteste însă punctual, afirmând, într-o notă de presă preluată de ziarele italiene, că nu are motive de îngrijorare.

Grupul italian este prezent din anii '80 în România prin intermediul mai multor societăţi ca Ansaldo Energia, Ipacri România, Rartel, constituită de Telespazio împreună cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (specializată în servicii satelitare). Recent, s-a aflat în mijlocul unor polemici şi în Romania, în urma deciziei CSAT-ului de a cumpăra fără licitaţie câteva avioane F-16 şi F35, la o valoare de aproximativ 7,6 miliarde de dolari. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite