Istanbul: Poliţia lui Erdogan a tras cu gaze lacrimogene în femeile adunate la un protest pentru combaterea violenţei domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Poliţia turcă a tras cu gaze lacrimogene, joi în Istanbul, pentru a dispersa un protest al femeilor, care cereau ca statul să revină la Convenţia semnată în Istanbul pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, transmite Abc News, conform DIGI24.

Femeile au manifestat pe principala stradă pietonală din Istanbul, Istiklal, pentru a marca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor. Manifestantele au desfăşurat banderole cu mesajul: "Vom lupta până vom obţine ceea ce dorim", îndemnând guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să revină în Convenţia de la Istanbul, potrivit AFP.

Poliţia pentru intervenţii a ridicat baricade la capetele străzii pentru a le opri pe femei. Când un grup de protestatar a încercat să spargă barierele, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene. Cel puţin un protestatar a fost rănit, a transmis ziarul Cumhuriyet. Proteste similare au avut loc în Ankara şi în alte oraşe.

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan a retras statul din Convenţie printr-un decret surpriză semnat în martie, astfel atrăgând condamnarea din partea grupurilor care militează pentru drepturile femeilor. Statele occidentale au criticat, de asemenea, decizia.

Un apel în instanţă pentru a preveni acţiunea a fost respins iar retragerea Turciei a fost formalizată în iulie. Unii oficiali din partidul cu orientare islamistă a lui Erdogan a cerut revizuirea acordului, argumentând că acesta nu este în concordanţă cu valorile conservatoare ale Turciei.

Guvernul a anunţat propriul „Plan de acţiune pentru combaterea violenţei împotriva femeilor”, ce include obiective precum revizuirea proceselor în justiţie, îmbunătăţirea serviciilor de protecţie şi colectarea de date despre violenţe.

În total, 345 de femei au fost ucise de la începutul anului în Turcia, potrivit platformei We Will Stop Feminicide. În 2020, au fost 410 cazuri. Mai multe activiste pentru apărarea drepturilor femeilor au declarat pentru AFP că femeile se simt mai în pericol şi mai puţin protejate de când Turcia a părăsit Convenţia de la Istanbul, transmite Agerpres.

Ce este Convenţia de la Istanbul?

Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice este un tratat internaţional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011, care are ca scop prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor.

Acordul stabileşte că tolerarea şi nepedepsirea unor acte de violenţă împotriva femeilor precum violul, violenţa domestică, hărţuirea sexuală, căsătoriile forţate sau sterilizarea forţată constituie încălcări ale drepturilor omului şi forme de discriminare pe criteriul de gen. Acesta a intrat în vigoare pe 1 august 2014 iar conform situaţiei din 2019, a fost semnat de 46 de state şi ratificat de 35 dintre acestea.

România a semnat Convenţia de la Istanbul în iunie 2014, şi a ratificat-o în anul 2016, Convenţia intrând în vigoare în septembrie 2016. Pe 14 octombrie 2021, Republica Moldova a ratificat şi ea Convenţia de la Istanbul urmând să intre în vigoare în perioada următoare.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite