Israelul refuză mobilizarea unor trupe NATO în teritoriile palestiniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe NATO FOTO Reuters
Trupe NATO FOTO Reuters

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat luni împotriva mobilizării de forţe NATO pe teritoriul unui viitor stat palestinian, aşa cum a propus preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, a anunţat postul militar de radio, citat de AFP.

„Israelul nu va face compromisuri în materie de securitate", a subliniat Netanyahu, făcând aluzie, potrivit postului militar de radio, care a transmis declaraţiile sale, la o eventuală mobilizare de forţe NATO pe teritoriul unui viitor stat palestinian.

În cazul încheierii unui acord de pace, dacă securitatea Israelului nu va fi asigurată, „acordul se va prăbuşi, la fel ca şi Autoritatea Palestiniană", a adăugat premierul israelian, care s-a exprimat în faţa liderilor principalelor organizaţii evreieşti americane reuniţi la Ierusalim.

La începutul lunii, Mahmoud Abbas s-a declarat pregătit pentru mobilizarea de forţe NATO pe teritoriului unui viitor stat palestinian, într-un interviu pentru New York Times.

Benjamin Netanyahu solicită ca Israelul să păstreze pe termen nelimitat trupe în Valea Iordanului, la frontiera între Cisiordania, care ar urma să formeze cea mai mare parte a unui viitor stat palestinian, şi Iordania, respingând totodată mobilizarea unei forţe internaţionale.

În plus, Netanyahu a îndemnat la „boicotarea tuturor celor care pledează pentru boicotarea Israelului, deoarece este vorba despre un nou tip de antisemitism", a adăugat postul militar de radio.

Îngrijorat de o posibilă campanie de boicotare a produselor israeliene, în special în Europa, Netanyahu i-a reunit duminică pe trei dintre miniştrii săi, Avigdor Lieberman (de Externe), Naftali Bennett (al Economiei) şi Youval Steinitz (de Afaceri Strategice) pentru a discuta pe marginea mijloacelor necesare de a lupta împotriva unui eventual boicot.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite