Israelul nu poate folosi ziua de 7 octombrie ca „licență pentru dezumanizarea celorlalți”, avertizează Blinken la Tel Aviv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După discuțiile cu liderii israelieni, secretarul de stat american a criticat dur campania Tzahal în Fâșia Gaza. El a mai declarat că propunerea Hamas privind ostaticii are „neajunsuri”, dar „creează spațiu pentru un acord”. 

Anthony Blinken a mers din nou în Israel FOTO EPA-EFE
Anthony Blinken a mers din nou în Israel FOTO EPA-EFE

Într-o mustrare dură la adresa Ierusalimului în ceea ce privește continuarea războiului împotriva Hamas în Gaza, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat miercuri Israelul că nu are „dreptul de a-i dezumaniza pe alții”.

„Israelul are obligaţia de a face tot posibilul pentru a se asigura că civilii sunt protejaţi şi că primesc asistenţa de care au nevoie în desfăşurarea conflictului. Orice campanie militară întreprinsă de Israel trebuie în primul rând” să protejeze civilii, a spus secretarul de stat american, insistând că există „modalităţi de a face acest lucru".

„Israelienii au fost dezumanizați în cel mai îngrozitor mod pe 7 octombrie. Ostaticii au fost dezumanizați în fiecare zi de atunci. Dar acest lucru nu poate fi o licență pentru a-i dezumaniza pe alții", a spus  Blinken în timpul conferinței de presă la Tel Aviv.

Casa Albă nu și-a ascuns nemulțumirea față de Israel cu privire la victimele civile din Fâșia Gaza și la situația umanitară de acolo pe tot parcursul războiului, dar observațiile critice de miercuri au fost cele mai dure de până acum, scrie Times of Israel.

„Majoritatea covârșitoare a oamenilor din Gaza nu au avut nimic de-a face cu atacurile din 7 octombrie. Familiile din Gaza a căror supraviețuire depinde de livrările de ajutoare din partea Israelului sunt la fel ca familiile noastre.[...] Și nu putem, nu trebuie să pierdem din vedere acest lucru. Nu putem, nu trebuie, să pierdem din vedere umanitatea noastră comună”, a spus secretarul de stat american.

Blinken a spus că SUA continuă să facă presiuni asupra Israelului „în moduri concrete pentru a consolida protejarea civililor”.

El a menționat că „Israelul a făcut pași importanți” în a da drumul fluxului de ajutor, dublându-l în cursul singurului armistițiu, la sfârșitul lunii noiembrie, deschizând coridoarele pentru civili și punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom.

„În consecință, mai multă asistență ca niciodată” ajunge în mai multe locuri din Gaza „decât oricând din 7 octombrie”, a spus el.

Cu toate acestea, Israelul „trebuie să se asigure că furnizarea de asistență salvatoare în Gaza nu este blocată din niciun motiv, de către nimeni”,  a subliniat el, făcând aluzie la protestele israelienilor la Kerem Shalom. Totodată, el a cerut pentru prima dată public Israelului să-și redeschidă trecerea Erez, care ar permite ajutorului să ajungă mai repede în nordul Gazei.

În același timp, a avertizat Blinken, „bilanțul zilnic al victimelor pe care operațiunile militare [Israelului] continuă să îl provoace asupra civililor nevinovați rămâne prea mare”.

Premierul israelian a ordonat miercuri armatei să „pregătească” ofensiva asupra oraşului Rafah, unde palestinienii s-au refugiat în număr mare din faţa războiului împotriva Hamas, respingând aparent orice concesie în negocierile pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza, a relatat AFP.

În discuţia sa cu prim-ministrul şi alţi înalţi responsabili israelieni, Antony Blinken a subliniat „profunda preocupare„ a Statelor Unite cu privire la „acte şi discursuri” care „sporesc tensiunile”, „sabotează sprijinul internaţional" şi subminează „securitatea Israelului".

Peste 27.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, în timp ce Israelul se luptă pentru a dezmembra Hamas în urma uciderii a circa 1.200 de persoane în sudul Israelului de către grupul terorist aflat la guvernare din Gaza și a răpirii a peste 250, din care aproximativ jumătate ar mai fi în viață.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite