Israelul le cere tuturor locuitorilor din orașul Gaza să plece. ONU a declarat că este profund îngrijorată

0
Publicat:

Armata israeliană a cerut tuturor locuitorilor din orașul Gaza să evacueze spre sud, către centrul Fâșiei Gaza, pe fondul intensificării operațiunilor din nord.

Israelul le cere tuturor locuitorilor din orașul Gaza să plece FOTO: Profimedia
Israelul le cere tuturor locuitorilor din orașul Gaza să plece FOTO: Profimedia

Potrivit BBC, pliantele aruncate de avioane îi instruiesc pe „toți locuitorii orașului Gaza” să părăsească ceea ce este descris ca o „zonă de luptă periculoasă” prin rutele sigure desemnate - marcate ca fiind două drumuri care duc la adăposturile din Deir al-Balah și al-Zawaida.

ONU a declarat că este profund îngrijorată de ordinele de evacuare date. Este pentru a doua oară de la începutul războiului când se cere evacuarea întregului oraș Gaza.

În ultimele două săptămâni, forțele israeliene au reintrat în mai multe districte în care armata consideră că luptătorii Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian s-au regrupat de la începutul anului.

Hamas a declarat că reluarea activității Israelului în oraș amenință să deraieze negocierile privind o posibilă încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor, care au fost reluate miercuri în Qatar. La discuții participă șefii serviciilor de informații din Egipt, SUA și Israel, precum și prim-ministrul Qatarului.

Hossam Badran, înalt responsabil al Hamas, a declarat pentru AFP că Israelul „încearcă să facă presiuni asupra negocierilor prin intensificarea operațiunilor de bombardament, a deplasărilor și prin comiterea de masacre”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat angajamentul Israelului față de un acord atât timp cât „liniile roșii ale Israelului sunt păstrate”.

250.000 de persoane se află încă în orașul Gaza

Potrivit sursei citate, se estimează că mai mult de un sfert de milion de oameni trăiesc încă în orașul Gaza, iar unii au fost observați evacuând spre sud.

Unii locuitori spun că nu sunt dispuși să plece. „ Nu voi părăsi Gaza. Nu voi face greșeala stupidă pe care au făcut-o alții. Rachetele israeliene nu fac diferența între nord și sud”, a declarat pentru BBC rezidentul Ibrahim al-Barbari, în vârstă de 47 de ani.

„Dacă moartea este soarta mea și a copiilor mei, vom muri cu onoare și demnitate în casele noastre”, a spus el.

Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că a primit apeluri de la unii locuitori care nu și-au putut părăsi casele din cauza intensității bombardamentelor.

„Informațiile care vin din orașul Gaza arată că locuitorii trăiesc în condiții tragice. Forțele de ocupație [israeliene] continuă să lovească cartiere rezidențiale și să deplaseze oamenii din casele lor și din adăposturile de refugiu”, a declarat aceasta.

Într-o declarație emisă miercuri, 10 iulie, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că trupele lor au „efectuat o operațiune antiteroristă” în cursul nopții împotriva luptătorilor Hamas și PIJ care operau în interiorul unui sediu al agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa) din orașul Gaza.

Trupele au deschis un „coridor definit pentru a facilita evacuarea civililor” din zonă înainte de a intra în structură și „au eliminat teroriștii în luptă corp la corp”.

De asemenea, ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că 60% dintre luptătorii Hamas au fost uciși sau răniți de la începutul ofensivei Israelului. 

Biroul ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat „îngrozit” de ordinele IDF ca locuitorii să fie evacuați în „zonele în care operațiunile militare israeliene sunt în desfășurare și unde civilii continuă să fie uciși și răniți”.

Potrivit reprezentanților ONU, zona Deir al-Balah este deja grav supraaglomerată de palestinieni strămutați din alte zone din Gaza și că există puțină infrastructură și acces limitat la asistență umanitară.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite