Israelul lansează un nou sistem antirachetă: C-Dome, versiunea maritimă a lui Iron Dome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La conferinţa Euronaval de la Paris, Rafael, contractorul israelian de apărare, a prezentat „C-Dome“, care va ajuta navele să contracareze orice ameninţare aeriană, inclusiv rachete, elicoptere şi drone, care pot deveni instrumente de luptă şi de recunoaştere pe mare cum au făcut-o şi pe pământ în ultimii ani, anunţă „Yahoo! News“.

„C-Dome oferă ceva ce încă nu este pe piaţă... O mică amprentă şi capabilitatea de a se angaja în ţinte şi ameninţări multiple. C-Dome se bazează pe singurul sistem din lume care are peste 1.000 de interceptori. Putem proteja nava din orice direcţie în acelaşi timp. Majoritatea sistemelor nu pot face asta“, prezintă sistemul directorul programului Ari Sacher.

„Iron Dome“ a fost un avantaj în războiul din această vară, asigurând un avantaj tehnologic decisiv pentru Israel. Armata israeliană spune că Iron Dome a doborât 735 de rachete în războiul din Gaza din această vară, conferindu-i astfel o rată de succes de 85%. 

Sistemul terestru recunoştea imediat traiectoria rachetelor şi dacă se îndreaptă spre centre populate. Acestea erau doborâte, în timp ce altora li se permitea să cadă pe câmpuri goale pentru a se scuti astfel costurile de tragere ale interceptorilor sofisticaţi. Oficialii Rafael insistă că Iron Dome a interceptat peste 1.200 de proiectile în timpul războiului din Gaza.

Cel mai apropiat competitor, spune Sacher, ar fi sistemul de apărare aeriană VL Mica al MBDA şi sistemul „Rolling Airframe Missle“ (RAM) al Raytheon. MBDA spune că sistemul lor oferă o acoperire de 360 de grade împotriva oricăror ameninţări aeriene, iar Raytheon spune că sistemul RAM poate fi folosit pe nave de orice mărime şi că acum este instalat pe 165 de nave din cinci flote, inclusiv pe corvete, scrie „Yahoo! News“.

C-Dome foloseşte aceleaşi rachete Tamir ca şi Iron Dome, spune Sacher, estimând că această categorie funcţionează la peste 99,5%. Pe mare, poate intercepta orice este deasupra apei, inclusiv proiectile teleghidate. În contrast, rachetele palestiniene din Gaza sunt destul de limitate, neputând fi ghidate de la distanţă.

Însă, noul sistem se concentrează mai mult pe protejarea intereselor economice maritime, decât pe blocarea proiectilelor palestiniene, explică israelienii.

Cele mai strategice locuri sunt acum platformele petroliere. Trebuie să le aperi de rachetele care pot proveni de la organizaţiile teroriste, de la state inamice, de la drone“, spune un căpitan israelian, director de afaceri pentru sistemele maritime, arătând spre standul C-Dome de la conferinţa Euronaval.

Din motive de securitate, dar şi competiţionale, căpitanul şi alţi executivi de la Rafael au refuzat să spună câte rachete poate transporta sistemul, dar acest lucru ar depinde de solicitările clientului. Directorii Rafael au refuzat să specifice şi când va fi activat acest sistem sau dacă Marina Israelului îl va folosi, conchide „Yahoo! News“.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite