Israelul este la „un pas de victorie”, dă asigurări premierul Netanyahu VIDEO

0
Publicat:

Israelul este la „un pas de victorie” în războiul său împotriva Hamas în Gaza, a dat asigurări duminică premierul Benjamin Netanyahu, transmite AFP.

Declarația a fost făcută într-o reuniune a cabinetului de război, la Ierusalim, la scurt timp după ce armata israeliană a anunţat retragerea trupelor sale din sudul enclavei, după luni de bombardamente şi lupte în oraşul Khan Younes şi la periferiile acestuia.

„Suntem la un pas de victorie. Însă preţul de plăit este dureros şi sfâşietor”, a spus Netanyahu.

„Israelul este pregătit pentru un acord, dar nu este pregătit să capituleze”  

După „eliminarea a 19 din 24 de batalioane ale Hamas”, șeful guvernului israelian şi-a reafirmat hotărârea de a lichida această mişcare „în toată Fâşia Gaza, inclusiv la Rafah”, oraşul din extremitatea sudică, la frontiera cu Egiptul, unde sunt masaţi 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea refugiaţi de război.

Benjamin Netanyahu. FOTO Facebook Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu. FOTO Facebook Benjamin Netanyahu

„Nu va exista o încetare a focului fără revenirea ostaticilor”, a avertizat premierul israelian, înainte ca o delegaţie israeliană să participe la Cairo la noi negocieri indirecte cu Hamas mediate de SUA, Qatar şi Egipt.

Benjamin Netanyahu a mai spus că „Israelul este pregătit pentru un acord, dar nu este pregătit să capituleze”.

Israelul s-a confruntat cu o avalanșă de critici în ultimele zile după moartea a şapte membri ai organizaţiei caritabile Central Kitchen, ucişi de o lovitură israeliană pe 1 aprilie în Gaza.

„Presiunile internaţionale ar trebui să fie îndreptate contra Hamas”

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut premierului Netanyahu, într-o convorbire telefonică, „o încetare imediată a focului” şi a evocat pentru prima dată posibilitatea de condiţionare a sprijinului american de ameliorarea ajutorului umanitar în Gaza şi protejarea civililor.

„În loc să fie îndreptate contra Israelului, ceea ce nu are drept efect decât să întărească poziţiile Hamas, presiunile internaţionale ar trebui să fie îndreptate contra Hamas. Aceasta va face să avanseze eliberarea ostaticilor”, a spus Netanyahu duminică.

Premierul israelian a acuzat Iranul că „se află în spatele a numeroase atacuri” împotriva Israelului prin intermediul „aliaţilor săi” din regiune.

Oricine se îndreaptă împotriva noastră sau prevede să o facă, (să ştie că) ne vom îndrepta împotriva sa”, a avertizat Netanyahu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite