Israelul bombardează Siria pentru prima oară după Războiul de Yom Kippur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară în ultimii 39 de ani, Israelul a lansat obuze de artilerie cu titlu de avertisment spre teritoriul sirian, ripostând astfel la tirurile de obuze trimise de sirieni pe teritoriul israelian Platoul Golan. Postul public de radio evreu a descris incidentul drept prima confruntare directă între cele două ţări.

"În urmă cu puţin timp, un obuz de mortieră lansat din Siria a lovit un post al armatei israeliene din Platoul Golan, în cadrul conflictului intern din Siria. În replică, militarii israelieni au tras focuri de avertisment spre partea siriană", precizează armata israeliană.

Incidentul, care nu s-a soldat cu nicio victimă, vine la doar câteva zile după ce trupele israeliene au intrat în alertă maximă din cauza unui vehicul lovit de obuzele siriene pe Platoul Golan, teritoriu ocupat de Israel.

Cele două ţări se află în mod formal în război, iar trupele ONU patrulează zona-tampon. Deocamdată, cei de la ONU nu au oferit informaţii despre incident.

Forţele de Apărare Israeliene au făcut o reclamaţie la oficialii ONU care operează în zonă, afirmând că atacul Siriei nu va fi tolerat şi "i se va răspunde cu severitate", notează BBC.

Vineri, Israelul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan, statul evreu avertizând că este pregătit să se apere. Avertismentul a fost lansat în contextul în care mai multe obuze de mortieră au fost lansate în ultima săptămână din Siria spre Podişul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliană a stabilit că obuzele nu au fost lansate intenţionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, în cadrul confruntărilor armate dintre forţele opoziţiei siriene şi trupele subordonate regimului Al-Assad.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări militare între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad şi forţele opoziţiei. Bilanţul conflictului civil este de cel puţin 37.000 de morţi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, dar cifrele nu pot fi verificate din alte surse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite