Israelul anunţă un acord cu Elon Musk referitor la serviciul Starlink. Armistițiul cu Hamas, prelungit încă două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul american Elon Musk a convenit ca serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink să fie disponibil în Fâşia Gaza numai dacă va primi permisiunea din partea autorităţilor israeliene, potrivit ministrului israelian al comunicaţiilor Shlomo Karhi, transmit luni DPA şi AFP, preluate de Agerpres.

Elon Musk FOTO EPA-EFE
Elon Musk FOTO EPA-EFE

''Ca rezultat al acestui acord semnificativ, unităţile satelit ale Starlink vor putea fi operate în Israel cu aprobarea Ministerului israelian al Comunicaţiilor, inclusiv în Fâşia Gaza'', a scris Karhi într-o postare pe platforma X (fosta Twitter, fondată de Musk).

La finalul lunii octombrie, Elon Musk a dat asigurări că serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink va susţine conectivitatea în Fâşia Gaza pentru "organizaţiile umanitare recunoscute internaţional", în timp ce în acest teritoriu bombardat intens de armata israeliană telecomunicaţiile şi internetul sunt oprite. ONG-urile şi agenţiile ONU au anunţat anterior că pierduseră orice contact cu echipele lor aflate în Fâşia Gaza.

În urma ofertei lui Elon Musk de la finalul lunii octombrie, Israelul a anunţat că va împiedica prin toate mijloacele necesare reluarea comunicaţiilor în Fâşia Gaza de către Starlink, argumentând că mişcarea islamistă palestiniană Hamas ar putea folosi sistemul în scopuri teroriste.

Platforma X a fost criticată pentru modul în care a gestionat conţinutul legat de atacul comis în 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas contra Israelului. De asemenea, Musk a fost acuzat de antisemitism după ce i-a criticat pe miliardarul american de origine maghiară George Soros şi organizaţia evreiască Liga Anti-Defăimare (ADL, cu sediul la New York).

Musk a declarat luni că el este ''pentru exprimare liberă, dar împotriva antisemitismului de orice fel''.

Pe de altă parte, Elon Musk a vizitat, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre kibbutz-urile din sudul Israelului atacate în 7 octombrie de comandouri ale Hamas.

''Trebuie să demilitarizăm Gaza după distrugerea Hamas şi să deradicalizăm'' teritoriul palestinian, i-a explicat premierul Netanyahu lui Elon Musk, la finalul vizitei în kibbutz-ul Kfar Aza.

Cabinetul premierului israelian a publicat imagini care îi arată pe cei doi mergând printre ruinele din kibbutz.

În timpul vizitei sale în Israel, Elon Musk are prevăzută o întâlnire şi cu preşedintele Isaac Herzog, la care vor fi prezenţi reprezentanţi ai familiilor ostaticilor israelieni duşi în Fâşia Gaza de Hamas, potrivit biroului de presă al preşedinţiei israeliene.

Armistiţiul între Israel şi Hamas a fost prelungit cu două zile

Armistiţiul de patru zile în luptele dintre Israel şi Hamas, încheiat în cadrul unui acord intrat în vigoare vineri, va fi prelungit cu două zile, a declarat luni Qatarul, ţară ce mediază acest acord, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

În timp de armistiţiul în vigoare este pe punctul să expire marţi la orele 07:00 (05:00 GMT), "statul Qatar anunţă că, în cadrul medierii în curs, un acord a fost încheiat pentru a prelungi armistiţiul umanitar cu două zile în Fâşia Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor externe qatarez, Majed Al-Ansari, pe platforma X, fosta Twitter.

La rândul său, mişcarea palestiniană Hamas a declarat luni că a convenit cu Egiptul şi Qatarul asupra unei extinderi cu două zile a armistiţiului cu Israelul, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent de patru zile.

"S-a ajuns la un acord cu fraţii din Qatar şi Egipt pentru extinderea armistiţiului umanitar temporar cu alte două zile, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent", a anunţat Hamas într-o convorbire la telefon cu Reuters.

Hamas pregăteşte "o nouă listă" de ostatici care ar urma să fie eliberaţi "pentru a prelungi armistiţiul", a declarat luni, într-un comunicat, Oussama Hamdan, cadru al mişcării islamiste palestiniene.

În termenii acordului de expiră marţi, în fiecare zi, începând de vineri, Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni, toţi copii şi femei, în timp ce Israelul a eliberat 39 de prizonieri, tot femei şi tineri sub 19 ani.

Hamas s-a declarat deja gata pentru o prelungire a armistiţiului, în timp ce Israelul cere să "primească 50 de ostatici suplimentari" după noaptea de luni spre marţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite