Israel: ultraortodocşii, „copiii teribili“ ai luptei împotriva noului coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultraortodocşi din Israel FOTO EPA-EFE
Ultraortodocşi din Israel FOTO EPA-EFE

Poliţia israeliană şi-a intensficat rondurile în şi deasupra cartierelor de ultraortodocşi, care au devenit incubatoare de coronavirus din cauza faptului că locuitorii lor sfidează regulile de sănătate instituite de autorităţile guvernamentale, transmite AFP.

În pofida faptului că autorităţile limitează la 20 numărul persoanelor care pot asista la o înmormântare şi recomandă păstrarea unei distanţe de doi metri unul de celălalt, peste o sută de ultraortodocşi au participat acum câteva zile la funeraliile unui rabin din Bnei Brak, un oraş de peste 180.000 de locuitori din apropierea Tel Avivului.

O participare atât de mare este „criminală” în aceste zile, s-a revoltat Eliahu Sorkin, şeful unităţii de primiri urgenţe de la spitalul Mayanei Ha-Yeshua din Bnei Brak. Influentul rabin Haim Kanievsky a denunţat la rândul lui această reuniune şi a făcut apel la respectarea recomandărilor de sănătate. Şi ministrul Sănătăţii Yaakov Litzman, membru al unui partid ultraortodox, s-a arătat deranjat de situaţia din Bnei Brak, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să impună o blocadă în cazul acestui oraş, al cărui primar se află printre cele 5.591 de persoane depistate purtătoare de noul coronavirus în Israel.

Potrivit presei locale, jumătate din bolnavii de covid-19 provin din comunitatea ultraortodoxă, care reprezintă doar 10% din cei 9,2 milioane de locuitori ai Israelului.

Într-un final, autorităţile s-au văzut nevoite să închidă lăcaşurile de cult.

Dar ultraortodocşii, care îşi pun sănătatea şi viaţa în mâinile Domnului, insistă să se roage în stradă.

În cartierul Mea Shearim din Ierusalim, poliţia a recurs la bastoane pentru a-i trimite acasă. „Nazişti”, le strigă ei. De asemenea, poliţia a ridicat elicoptere de la sol pentru a identifica eventuale slujbe ţinute pe furiş în aer liber.

În opinia rabinului Henri Kahn, toată această situaţie arată că ultraortodocşii „au ratat linia de marcaj”. „Nu vor să vadă”, declară el pentru AFP, exprimându-şi regretul că unii oameni nu iau în serios ameninţarea reprezentantă de coronavirus.

De ce nu vor să vadă? Din cauza regulilor religioase stricte, cum ar fi cea referitoare la obligativitatea unui bărbat să se roage de trei ori pe zi într-o sinagogă în compania altor nouă semeni.

În plus, familiile de utraortodocşi sunt numeroase şi înghesuite în locuinţe mici, favorizând astfel răspândirea coronavirusului.

„Ne e teamă că oamenii vor ieşi de Pesah (paştele evreiesc, n. red.), în pofida interdicţiilor şi cu toate că situaţia se agravează”, spune Moshe Bar Siman-Tov, un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Cu doar o săptămână până la Pesah, Netanyahu i-a transmis ministrului de Interne Aryeh Deri, din partidul sefard Shas, să găsească soluţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite