Isabel dos Santos, fiica preşedintelui Angolei, este prima femeie miliardară din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit „The Guardian”, un indiciu al statutului social al femeii de afaceri şi, totodată, al fiicei preşedintelui a fost nunta.

Când fiica preşedintelui s-a căsătorit cu un colecţionar de artă din Congo, în 2003, s-a zvonit că un cor întreg ar fi zburat cu avionul din Belgia, special ca să ajungă la nuntă şi că două alte avioane charter ar fi adus mâncare din Franţa.

Preşedinţii ţărilor africane au fost printre cei 100 de invitaţi a nunţii extravagante, estimată la 4 milioane de dolari.

Publicaţia „Forbes” scrie că Isabel dos Santos, în vârstă de 40 de ani, a investit în mai multe companii din Portugalia şi are conturi în bancă „de peste un miliard de dolari”. Iar averea ei este imensă dacă ne gândim că oamenii de rând din Angola trăiesc doar cu nici mai mult nici mai puţin de 2 dolari, pe zi.

Criticii s-au grăbit să denigreze imaginea de model pentru femeile din Africa, pe care Isabel şi-a construit-o, acuzându-l chiar şi pe preşedinte că şi-a îmbogăţit familia, prin metode necinstite.

Prima sa încercare de afacere a fost în 1997, când şi-a deschis un restaurant în capitala Angolei, Luanda, dar care, din cauza unui management prost, nu a fost un mare succes.

„Chiar şi acum durează două ore să îţi fie adusă mâncarea şi încă o oră până vine nota de plată”, afirmă jurnalistul Rafael Marques de Morais, pentru „The Guardian”.

De atunci, interesul pentru afaceri i-a crescut, înfiinţând mai multe companii atât în Angola cât şi în Portugalia.

Fostă colonie portugheză, Angola este al doilea mare producător de petrol de pe continentul african. În ultimele decenii, această ţară din sud-vest, a reuşit să depăşească dezastrele provocate de războiul civil de 27 de ani şi să devină una dintre puterile economice importante ale Africii.

Preşedintele, care se află la putere încă din 1979, a făcut eforturi ca să ajute ţara să crească, pe plan economic, în perioada de după război. Acesta a câştigat un nou mandat anul trecut, în urma alegerilor din 31 august.

Economia Angolei a crescut cu 17%, între 2004 şi 2008, înainte ca lucrurile să se schimbe, într-un sens negativ, odată cu situaţia crizei financiare globale.

Dincolo de progresul vizibil înregistrat după terminarea războiului, în 2002, Angola rămâne o societate inegală, iar corupţia este şi ea o problemă destul de importantă.

„Corupţia în Angola este o problemă majoră şi care a devenit uşor de observat de către investitori”, afirmă Alex Vines, iniţiatorul unui program african Chatham House din Londra.

Potrivit „Forbes”, Isabel dos Santos este, printre altele, cea mai importantă acţionară de la Zon Multimedia, un operator de cablu TV din Portugalia, având un procent de 28,8%. 

„Nu este nimic greşit în faptul că fiica preşedintelui este o antreprenoare de succes, atât timp cât reuşeşte să îşi obţină contractele prin competiţie”, explică Vines.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite