Iranul susține că nu vrea ca războiul Israel-Hamas să se extindă

0
Publicat:

Ministrul iranian Hossein Amirabdollahian a declarat că Iranul nu vrea ca războiul „să se extindă" după atacul de la 7 octombrie comis de militanţi palestinieni ai Hamas asupra Israelului soldat cu cel puţin 1.400 de morţi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Israelul a bombardat de atunci Fâşia Gaza cu lovituri aeriene şi a început operaţiuni la sol în scopul de a distruge mişcarea islamistă Hamas susţinută de Iran şi a recupera cele peste 200 de persoane răpite în Fâşia Gaza.

Hossein Amirabdollahian. FOTO Profimedia
Hossein Amirabdollahian. FOTO Profimedia

Israelul a bombardat de atunci Fâşia Gaza cu lovituri aeriene şi a început operaţiuni la sol în scopul de a distruge mişcarea islamistă Hamas susţinută de Iran şi a recupera cele peste 200 de persoane răpite în Fâşia Gaza.  

„Nu vrem ca războiul să se răspândească", a declarat Amirabdollahian duminică, într-o intervenţie la CNN.

Potrivit SUA, Iranul ştia probabil că Hamas plănuieşte „operaţiuni împotriva Israelului", dar rapoartele iniţiale ale serviciilor americane au arătat că unii lideri iranieni au fost surprinşi de atac, cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

„Nu a existat legătură (...) între Iran şi operaţiunea Hamas” 

Amirabdollahian  a catalogat duminică afirmaţiile (pe care le-a respins) care leagă direct Iranul de atacuri, drept „lipsite de fundament".

„Am avut mereu sprijin media, politic şi internaţional pentru Palestina. Nu am negat niciodată acest lucru. Acesta este adevărul, dar în legătură cu această operaţiune numită Furtuna Al Aqsa nu a existat legătură (...) între Iran şi operaţiunea Hamas, nici a guvernului meu, nici a unei părţi a ţării", a mai afirmat ministrul de externe.

În ultima săptămână, trupele americane şi ale partenerilor au fost atacate de cel puţin 19 ori în Irak şi Siria de forţe susţinute de Iran. 

„Nu primesc ordine de la noi"

Amirabdollahian a spus că legarea Iranului de orice atac în regiune, când interesele SUA sunt vizate, fără furnizarea de dovezi, este „total greşită".

Oamenii din regiune sunt furioşi, a spus el, şi „nu primesc ordine de la noi".

„Ei acţionează în conformitate cu propriile interese. De asemenea, ceea ce s-a întâmplat, ceea ce a fost făcut de Hamas, a fost în totalitate palestinian", a mai afirmat şeful diplomaţiei iraniene.

Srmata SUA a efectuat tiruri asupra unor depozite de arme şi muniţii din estul Siriei 

Statele unite au comunicat marţi ONU că nu caută conflictul cu Iranul, dar secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Washingtonul va acţiona prompt şi decisiv dacă Iran sau intermediarii săi atacă personal american oriunde în lume.

Pentagonul a anunţat joi că armata SUA a efectuat tiruri asupra a două depozite de arme şi muniţii din estul Siriei utilizate de Gardienii Revoluţiei din Iran şi de grupările pe care le susţin.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite