Iranul și Siria, în vizorul candidaţilor republicani americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalii candidaţi la învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă au fost de acord, miercuri, că Statele Unite trebuie să ia măsuri împotriva Iranului şi Siriei, aceste ţări fiind considerate drept ameninţări pentru stabilitatea din Orientul Mijlociu, relatează AFP.

În timpul unei dezbateri televizate din Arizona, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, a făcut apel către aliaţii Statelor Unite să contribuie pentru a pune capăt regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi represiunii violente împotriva opozanţilor, notează Mediafax.

Totodată, acesta a subliniat că Washingtonul ar trebui să-şi dezvolte resurse proprii de hidrocarburi, pentru a opri dependenţa faţă de Orientul Mijlociu, unde Iranul ameninţă cu închiderea Strâmtorii Ormuz.

Newt Gingrich, Mitt Romney şi Rick Santorum au fost de acord să denunţe ca fiind „inacceptabil" pericolul unui Iran nuclear. Doar Ron Paul a făcut notă discordantă, susţinând că Statele Unite nu ar trebui să intre în război „într-o manieră atât de imprudentă" şi „fără probe" că Iranul dezvoltă arme nucleare.

Santorum a declarat că „Siria este o marionetă a Iranului. Cele două ţări sunt o ameninţare nu doar pentru Israel, ele au fost o forţă de destabilizare completă pentru Liban". Criticând politica preşedintelui Obama faţă de Teheran, el a adăugat că „acest preşedinte are aparent o foarte mare problemă cu ceea ce trebuie făcut în privinţa Iranului".

Mitt Romney, cu o popularitate în scădere conform sondajelor, a adăugat că este „de acord cu afirmaţiile celor doi domni (Gingrich şi Santorum)". „Puteţi vedea în rândul republicanilor un angajament puternic înţelegând prin asta că vom spune «nu» Iranului", a declarat Romney.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite