Iranul dezvăluie o nouă rachetă balistică, „agilă şi nedetectabilă“. Ce spune ghidul suprem de la Teheran despre un război cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul iranian al Apărării a anunţat luni că ţara sa dispune de o nouă rachetă balistică. Agenţia de presă Tasnim, apropiată conservatorilor, precizează că este vorba despre o rachetă Fateh Mobin cu rază scurtă de acţiune.

„Aşa cum am promis poporului nostru drag, nu vom precupeţi niciun efort în întărirea capacităţilor noastre de rachete balistice”, a declarat generalul Amir Hatami, potrivit AFP.

„Ne vom consolida zi de zi puterea balistică“, a promis el.

Ministrul iranian a prezentat o nouă versiune a rachetei de tip Fateh Mobin. Potrivit lui, este o rachetă „fabricată sută la sută în ţară (...), agilă, nedetectabilă, tactică şi cu ghidaj de precizie”.

„Fiţi siguri, cu cât sunt mai mari presiunea şi războiul psihologic asupra marii naţiuni a Iranului, cu atât mai mare este voinţa noastră de a îmbunătăţi capacitatea de apărare în toate domeniile“, a adăugat el.

Programul balistic al Iranului este o problemă spinoasă cu marile puteri, mai ales cu Statele Unite, însă Teheranul apreciază că este crucial din perspectiva capacităţilor sale defensive într-o regiune instabilă.

Imagine indisponibilă

Noua rachetă Fateh Mobin FOTO Tasnim

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras unilateral ţara din acordul nuclear, semnat în 2015 între marile puteri şi Iran.

Acordul din 2015, încheiat la Viena, prevede o ridicare treptată şi condiţionată a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul garanţiei că regimul de la Teheran nu se va dota cu arma atomică.

În pofida retragerii SUA şi readoptării sancţiunilor economice, Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI) recomandă menţinerea acordului. Uniunea Europeană s-a situat de partea Iranului atât din punct de vedere politic, cât şi economic, a subliniat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Behrouz Kamalvandi. Dacă Iranul ar ieşi acum din acest acord, ar pierde acest sprijin, a avertizat el, potrivit agenţiei de presă Isna, citată de DPA.

Pe de altă parte, ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat luni că ţara sa nu va purta război cu SUA, dar nici nu va negocia.

„Oficialii americani vorbesc de ceva vreme cu cinism despre noi. În afară de sancţiuni, ei vorbesc despre război şi negocieri“, a scris Khamenei pe contul său de Twitter. „Lăsaţi-mă să spun în această privinţă câteva cuvinte poporului: NU VA FI NICI RĂZBOI, NICI NEGOCERI CU SUA“, a insistat el.

Trump vrea un nou acord cu Iranul, care să limiteze capacităţile sale balistice şi intervenţiile regionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite