Iranul afirmă că a cerut acum 14 ani extrădarea lui Man Haron Monis, autorul luării de ostatici din Sydney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Iran afirmă că au solicitat acum 14 ani extrădarea lui Man Haron Monis, autorul luării de ostatici din Sydney, însă Australia a respins această cerere, informează BBC.

Şeful poliţiei iraniene, generalul Ismail Ahmadi Moghaddam, a declarat marţi că autorităţile de la Teheran au solicitat extrădarea lui Monis, deoarece acesta era acuzat la momentul respectiv de fraudă.

"În 1996, Man Haron Monis era directorul unei agenţii de turism, iar poliţia a descoperit mai multe nereguli. El a fugit apoi spre Malaysia, având un nume fals, iar de acolo în Australia", spune generalul Ismail Ahmadi Moghaddam.

"Din moment ce nu avem un acord de extrădare cu Australia, aceştia au refuzat să ni-l predea", a mai spus şeful poliţiei iraniene.

Man Haron Monis aplicase în acea perioadă pentru obţinerea statutului de refugiat în Australia. Şeful poliţiei iraniene a catalogat această mişcare drept un "joc".

Premierul australian, Tony Abbott, a informat luni că potrivit informaţiilor sale autorul luării de ostatici din Sydney era "obsedat de extremism" şi suferea de instabilitate mentală.

"El a avut un trecut plin de violenţă, extremism religios şi suferea de instabilitate mentală", a declarat premierul australian.

În vârstă de 50 de ani, Man Haron Monis se află în vizorul autorităţilor australiene după ce în 2008 acesta a trimis mai multe scrisori insultătoare familiilor unor militari decedaţi. Mai mult decât atât, pe numele iranianului fuseseră aduse peste 40 de capete de acuzare privind posibile agresiuni sexuale.

Iranianul Man Haron Monis a luat luni zeci de persoane ostatice într-o cafenea din Sydney, forţând victimele să afişeze la fereastră un steag al grupului terorist Statul Islamic în Irak şi Siria. Atacul s-a soldat cu moartea a trei oameni, inclusiv a lui Man Haron Monis.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri