Cum a devenit Australia ţinta extremiştilor musulmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia este la peste 12.000 de kilometri distanţă de Irak şi Siria, şi totuşi se pare că acolo există simpatizanţi ai extremiştilor islamişti. Motivele variază: de la legăturile puternice ale ţării cu Statele Unite ale Americii, la implicarea în războaiele din Irak şi Afganistan, până la înstrăinarea unei minorităţi musulmane, născută şi crescută în Australia.

Luni, când un bărbat a luat ostatici australieni într-o cafenea din Sydney, a atârnat un steag negru la fereastra localului, declarându-se astfel alături de grupările extremiste, scrie publicaţia „Time“. Doi ostatici şi atacatorul, iranianul Man Haron, au fost ucişi. Premierul australian Tony Abbott a declarat că militantul „susţinea că este motivat politic“. 

Aproximativ 70 de australieni luptă alături de SI

Potrivit organizaţiei australiene de securitate ASIO, ţara este o sursă semnificativă de luptători străini, comparativ cu densitatea populaţiei. Aproximativ 70 de australieni luptă alături de SI dintr-un număr estimat de 3.000 de simpatizanţi occidentali.

20 de cetăţeni australieni au murit deja în conflictul islamiştilor, potrivit directorului executiv al ASIO, generalul Kerri Hartland. „Foarte puţini australieni care s-au alăturat conflictelor anterioare au fost implicaţi în violenţe atât de îngrozitoare cum sunt cele din Siria şi Irak“, spune Hartland. ASIO a investigat doar 30 de persoane care au călătorit în Afganistan sau Pakistan pentru a se antrena în tabere extremiste, între 1990 şi 2010.

Australia s-a alăturat coaliţiei condusă de SUA împotriva SI

Australia este, de multă vreme, aliatul SUA, luptând alături de americani în Al Doilea Război Mondial, în Coreea, în Vietnam, în Afganistan şi în Irak. 

În octombrie 2014, prim-ministrul Abbott a trimis avioane de luptă şi aproximativ 600 de soldaţi pentru operaţiunile împotriva SI. De atunci, raidurile aeriene australiene au distrus multe ţinte ale SI din Irak, potrivit vice-amiralului David Johnston, din Armata Australiei. El a declarat că este „prudent“ şi nu vrea să ofere mai multe detalii de teamă ca aceste informaţii să nu fie folosite împotriva ţării, ca parte din propaganda SI.

Guvernul australian a anticipat atacuri teroriste

Australia a ridicat nivelul de alertă împotriva terorismului în septembrie, de la „mediu“ la „înalt“, premierul spunând că Guvernul „are dovezi că un atac terorist în Australia e din ce în ce mai posibil“.

Cele mai de amploare raiduri contrateroriste au fost lansate în Australia pe 18 septembrie, când aproximativ 800 de ofiţeri au percheziţionat zeci de proprietăţi din Sydney. Raidurile au fost iniţiate din cauza suspiciunii că non-musulmani vor fi ucişi. 

Un bărbat, Omarjan Azari, 22 de ani, a fost acuzat că a conspirat la comiterea unui act terorist cu un militant senior australian din SI. Militantul senior suspectat a fi în spatele complotului era Mohammad Ali Baryalei, de 33 de ani, responsabil de recrutarea multor australieni. Se crede că el ar fi murit în octombrie.

Cetăţeni australieni au donat bani grupărilor teroriste

Azari şi un alt australian au fost acuzaţi luni de finanţarea călătoriilor recruţilor SI, din Australia în Orientul Mijlociu, şi de oferirea a 15.000 de dolari grupării, în luna august.

Un raport ASIO specifica faptul că mulţi alţi cetăţeni „au oferit suport şi încurajare extremiştilor de peste hotare şi au recrutat noi oameni pentru cauza jihadistă“.

Extremiştii australieni au câştigat notorietate pe reţelele sociale

Khaled Sharrouf a devenit cunoscut atunci când a postat o fotografie pe Twitter, în iulie, cu fiul lui de şapte ani ce ţinea un cap al unei victime a teroriştilor. Sharrouf, un boxer din Sidney, a fost încarcerat în 2005 pentru rolul pe care l-a jucat în plănuirea celui mai serios complot terorist din Australia. Însă, în timp ce era eliberat condiţionat, în ianuarie 2014, Sharrouf a reuşit să fugă, folosind paşaportul fratelui său, astfel ajungând în Siria.

Un alt bărbat, de data aceasta de doar 17 ani, Abdullah Elmir, i s-a adresat premierului într-un video postat pe YouTube, spunându-i că jihadiştii nu se vor opri până când steagul lor negru nu va atârna peste tot în lume. Elmir, care dispăruse de acasă în iunie, apare în film ţinând o puşcă şi înconjurat de zeci de alţi militanţi tineri. „Spun asta pentru Tony Abbott. Aceste arme pe care le avem, aceşti soldaţi nu se vor opri din luptă“, spunea el.

Guvernul a anulat paşapoartele a 100 de australieni ce doreau să se alăture jihadiştilor

„Guvernul este foarte îngrijorat de faptul că cetăţeni australieni se îndreaptă spre Irak şi Siria, nu doar să lupte, ci şi să preia roluri de lideri în radicalizarea altora“, s-a adresat Parlamentului, ministrul de Externe, Julie Bishop, în luna iulie.

Abbott şi-a exprimat îngrijorările că extremiştii se vor întoarce acasă, antrenaţi ca terorişti, şi că reprezintă o ameninţare la securitatea naţională, conchide „Time“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite