Iranul acuză Siemens de sabotaj. Compania germană neagă acuzaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania germană Siemens a negat că a ascuns dispozitive explozibile foarte mici în echipamente nucleare pentru Iran.

Un oficial iranian a acuzat compania că a introdus dispozitive în interiorul echipamentelor pe care Iranul le cumpărase pentru controversatul program nuclear.

Potrivit BBC, Alaeddin Boroujerdi, membru al Parlamentului iranian şi şef al Comisiei de securitate, a declarat că dispozitivele minuscule au fost introduse în echipamente, la o fabrică Siemens.

Potrivit lui Boroujerdi, ele urmau să explodeze pentru dezactiva echipamentul la un centru nuclear. Siemens a respins vehement acuzaţiile, afirmând că firma nu a mai făcut afaceri cu Iranul din 1979. Şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, Fereydoun Abbasi Davani, a declarat la începutul săptămânii trecute că liniile electrice care alimentau complexul nuclear subteran de la Fordo, în centrul Iranului, au fost întrerupte cu ajutorul explozibililor în luna august.

„La data de 17 august 2012, linii electrice care plecau din oraşul Qom către complexul de la Fordo au fost întrerupte (...) cu ajutorul explozibililor", a declarat oficialul iranian în cadrul conferinţei generale a celor 154 de state membre ale Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), de la Viena.

„În dimineaţa următoare, inspectorii agenţiei au cerut să facă o vizită neanunţată. Este oare vizita legată de această explozie?", a întrebat Fereydoun Abbasi Davani.

„Trebuie să reamintim faptul că o acţiune identică a avut loc şi în cazul liniilor electrice de la complexul Natanz", a subliniat Davani.

Complexul de la Fordo, îngropat sub un munte, este considerat singurul din Iran care ar rezista unei lovituri militare. Iranul îmbogăţeşte uraniu până la 20%, ceea ce se apropie de nivelul necesar fabricării unei arme nucleare (90%).

Totodată, oficialul iranian a acuzat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de abordare cinică şi management defectuos, într-o izbucnire neobişnuit de dură a Teheranului într-o conferinţă internaţională de acest gen, notează Reuters.

El a sugerat că „terorişti şi sabotori" s-ar fi infiltrat în agenţia care investighează activităţile în domeniul nuclear ale Iranului, adăugând totodată că agenţia este influenţată de „anumite state", o trimitere clară la adversarii occidentali ai Teheranului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite