Liderii SIIL anunţă instaurarea unui „califat islamic” în teritoriile ocupate din Irak şi Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Califatul” cuprinde teritorii din Irak şi Siria. FOTO:  AFP
„Califatul” cuprinde teritorii din Irak şi Siria. FOTO:  AFP

Liderii grupului jihadist Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), implicaţi în confruntări armate în Siria şi Irak, au anunţat duminică istaurarea unui califat, relatează Agence France Presse.

Comunicarea acestei demers al jihadiştilor a venit în urma unei înregistrări audio publicată pe un site apropiat de gruparea SIIL, care se de acum înainte doar „Stat islamic”. Reprezentanţii noului Stat Islamic l-au desemnat pe şeful lor, Abu Bakr Al-Baghdadi, drept „calif” şi „lider al sulmanilor de pretutindeni”.

Întinderea geografică a „califatului” va cuprinde teritorii din cel puţin două ţări, mai precis regiunile aflate sub controlul jihadiştilor în Siria şi Irak.

„În cursul unei reuniuni, Shura (consiliul) Statului islamic a decis să anunţe instaurarea unui califat islamic şi să desemneze un calif pentru Statul musulmanilor.  Al-Baghdadi a fost desemnat drept calif al musulmanilor”, a precizat în înregistrare  purtătorul de cuvânt al SIIL, Abu Mohammad al-Adnani.

Potrivit aceleiaşi surse Al-Baghdadi „a acceptat această desemnare şi a devenit astfel calif al musulmanilor de pretutindeni” care a punctat faptul că noua „entitate statală” era dorit de către toţi musulmanii”.

Grupul jihadist deţine controlul în oraşul Mosul, o mare parte a provinciei Ninive, regiuni ale provinciilor Diyala, Salaheddine, Kirkuk et Al-Anbar, apropiindu-se în prezent la aproximativ o sută de kilometri de Bagdad. Totodată, în Siria, grupul controlează marea parte a provinciilor Ar-Raqqah şi Deir Ezzor, acestea fiind la frontiera cu Irakul.

Califatul, ca formă de organizare politică, a fost abolit oficial în 1924.

Citeşte şi:

Insurgenţii sunniţi din Tikrit au respins ofensiva trupelor irakiene

Trupele irakiene au fost nevoite să se retragă la sud de oraşul Tikrit, în contextul în care insurgenţii grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Levant au intensificat activităţile militare, anunţă surse citate de Fox News.

Irak, victimă a luptei între Iran şi Arabia Saudită pentru dominaţie regională

De data asta nu (doar) americanii-s de vină. Soarta Irakului se decide la Teheran şi Riad, nu la Bagdad, nu la Washington. Orientul Mijlociu este astăzi scena unui război prin terţi pentru dominaţie regională între Iran şi Arabia Saudită. Irakul şi Siria sunt teatre ale acestui război.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite