Iran: „Fără indulgenţă” faţă de manifestanţi, avertizează autorităţile

0
Publicat:

Şeful Autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Mohseni Ejei, a ameninţat la sfârşitul săptămânii trecute că nu va arăta „nicio indulgenţă” faţă de manifestanţi, după zece zile de proteste în întreaga ţară în urma decesului unei tinere aflate în custodia poliţiei moravurilor, care au costat viaţa a 41 de persoane, scrie AFP.

Proteste de amploare în Iran după moartea lui Mahsa Amini foto Twitter/ @amnesty
Proteste de amploare în Iran după moartea lui Mahsa Amini foto Twitter/ @amnesty

Anterior, preşedintele Ebrahim Raisi a îndemnat forţele de securitate să acţioneze „ferm împotriva celor care subminează securitatea şi pacea ţării şi a poporului”, potrivit Agerpres.

Gholamhossein Mohseni Ejei a insistat asupra „necesităţii de a acţiona fără nicio indulgenţă” faţă de instigatorii „revoltelor”, a raportat site-ul Mizan Online.

Manifestaţiile au izbucnit la 16 septembrie, ziua în care a murit Mahsa Amini, arestată la 13 septembrie, la Teheran, deoarece „purta haine necorespunzătoare”, de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

Aceste manifestaţii sunt cele mai mari din Iran de la cele din noiembrie 2019, cauzate de creşterea preţului la benzină, în plină criză economică, care au afectat o sută de oraşe şi au fost sever reprimate (230 de morţi, conform unui raport oficial, peste 300, potrivit Amnesty International).

Ele sunt marcate de ciocniri cu forţele de securitate şi de sloganuri ostile puterii, potrivit presei şi activiştilor. De câteva zile, videoclipurile online arată scene de violenţă la Teheran şi în alte oraşe mari precum Tabriz (nord-vest). În unele, forţele de securitate pot fi văzute deschizând focul în direcţia manifestanţilor.

În acest timp, principalul partid reformator din Iran, Uniunea Poporului Iranului Islamic, a cerut statului să anuleze portul obligatoriu al vălului islamic. Această formaţiune, apropiată de fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005), a cerut de asemenea desfiinţarea „poliţiei morale” şi autorizarea manifestaţiilor paşnice, potrivit AFP

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite