Irakul este pregătit să sprijine operațiunea militară a Turciei împotriva PKK

0
Publicat:

Negocierile pe această temă au avut loc în timpul vizitei delegației turce la Bagdad, a relatat ziarul Ash-Sharq al-Awsat.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Guvernul irakian este gata să sprijine Turcia în desfășurarea „celei mai mari operațiuni militare” în regiunile de nord ale Irakului, împotriva susținătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis în Turcia). Această informație a fost făcută publică de ziarul Ash-Sharq al-Awsat, citând surse.

Potrivit acestora, negocierile pe această temă au avut loc în timpul vizitei delegației turce la Bagdad. Autoritățile irakiene ar fi aprobat crearea unei zone tampon cu lățimea de 30-40 km în regiunile de nord ale autonomiei kurde, similară cu cea pe care armata turcă vrea să o creeze în Siria în schimbul unui acord în domeniul resurselor de apă și energie. Surse susțin că, în acest context, vorbim despre transformarea teritoriilor din Kurdistanul irakian, unde se află bazele militare turcești, într-o „zonă de securitate” care să includă toate zonele în care își desfășoară activitatea susținătorii PKK. După cum se spune în publicație, Bagdadul a recunoscut validitatea temerilor Ankarei că, kurzii sunt capabili să interfereze cu implementarea proiectului Calea de dezvoltare a Irakului.

Guvernul irakian nu a comentat încă oficial articolul

Surse turce au declarat publicației că în ultimele trei luni, autoritățile din Turcia, Irak și autonomia kurdă au purtat consultări cu privire la operațiunile militare care se preconizează să aibă loc în acele regiuni în care Ankara desfășoară operațiunea Claw-Castle din 2022. Părțile, potrivit surselor ziarului, s-au pus deja de acord asupra detaliilor campaniei militare. Operațiunea din nordul Kurdistanului irakian se va baza pe sprijinul serviciilor de informații irakiene și pe autonomia kurdă. Bagdadul și Erbilul au anunțat, de asemenea, că sunt pregătiți să ia măsuri împotriva susținătorilor PKK din provinciile Sulaymaniyah și Niniwa.

După cum a relatat joi seară Ministerul turc de Externe, Ankara și Bagdadul, în urma unei întâlniri de securitate, au decis să formeze mai multe comitete, inclusiv pe probleme de combatere a terorismului. Părțile pornesc de la faptul că PKK reprezintă o amenințare la adresa securității ambelor țări. Turcia a salutat decizia Consiliului Național de Securitate al Irakului de a clasifica Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept organizație interzisă.

Întâlnirea de la Bagdad a avut loc pe fundalul unei retorici dure de la Ankara cu privire la probabilitatea unei noi operațiuni militare transfrontaliere în nordul Irakului. Se crede că scopul operațiunii va fi curățarea regiunilor de nord ale republicii de militanții PKK până la o adâncime de 40 km. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite