Inundații periculoase în Australia. Care sunt cele mai afectate zone

0
Publicat:

Valuri de ploi în cantităţi apropiate de valorile record au provocat inundaţii foarte mari în statul australian Queensland (nord-vest), au anunţat duminică, 17 decembrie, autorităţile, transmite AFP, conform Agerpres.

teren inundat în Australia
Inundații extrem de grave în Australia. Foto:Gettyimages

Inundaţiile au afectat în special oraşul Cairns, un centru turistic important cu deschidere la Marea Barieră de Corali şi al cărui aeroport a fost închis, potrivit serviciilor de urgenţă.

Nivelul cursurilor de apă din regiune era deja ridicat după trecerea de săptămâna aceasta a unui ciclon tropical, care a inundat autostrăzi şi a provocat căderi de copaci.

O fetiţă de zece ani, care a fost lovită sâmbătă de fulger, în sudul statului Queensland, se află în stare gravă.

Unele regiuni din Queensland au înregistrat în ultimele 24 de ore cantităţi de precipitaţii care au depăşit 600 de milimetri, alţi 500 de milimetri fiind aşteptaţi în următoarele 24 de ore, după cum a declarat duminică meteorologul Laura Boekel. "Aceste viituri pot fi periculoase şi mortale tocmai din cauza naturii lor subite", a spus ea într-o conferinţă de presă.

Situaţia "este foarte gravă şi s-ar putea înrăutăţi", a declarat premierul statului Queensland, Steven Miles

"Am vorbit cu oameni care au trăit toată viaţa în nordul îndepărtat al statului şi care spun că n-au mai văzut niciodată aşa ceva", a precizat oficialul.

Miles a precizat că o creşterea rapidă a nivelului apei a condus la închiderea aeroportului din Cairns, unde există temeri că ar putea fi depăşite inundaţiile record din 1977, provocate de un ciclon.

Aproximativ 10.500 de persoane sunt private de electricitate în Queensland, conform autorităților

Serviciile de urgenţă au realizat multiple operaţiuni de evacuare şi salvare şi au fost deschise cinci centre de urgenţă. Nu au fost raportate deocamdată decese sau cazuri de persoane dispărute.

Un înalt responsabil din cadrul serviciilor de pompieri şi intervenţii de urgenţă, Stephen Smith, a făcut apel la locuitori să rămână acasă. "Aceste evenimente pot pune viaţa în pericol, nu are rost ca oamenii să iasă afară", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite