Întâlnire trilaterală în Turcia între Erdogan, Putin şi Rohani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să se întâlnească marţi cu omologii săi rus Vladimir Putin şi iranian Hassan Rohani. Preşedintele rus va sta două zile în Turcia, unde va efectua prima sa vizită în străinătate de la realegerea sa pe 18 martie.

Putin se deplasează în Turcia pentru a lansa, împreună cu Erdogan, construcţia primei unităţi a Centralei Nucleare Akkuyu, la Marea Mediterană, precizează Kremlinul într-un comunicat preluat de Reuters.

Potrivit agenţiei proguvernamentale turce Anadolu, citată  de news.ro, centrala urmează să producă, la capacitate maximă, 35 de miliarde de kilowaţi, reprezentând 10% din nevoile energetice ale Turciei.

Ceremonia de lansare a constucţiei urmează să aibă loc marţi.

Centrala va fi construită de gigantul rus de stat Rosatom şi va avea patru reactoare cu o capacitate de câte 1.200 megawaţi. În prima fază este prevăzută construcţia a două reactoare. Investiţia este estimată la 20 miliarde de dolari.

Potrivit unor estimări preliminare, 30-40% din lucrările de construcţie vor fi realizate de companii din Turcia, ceea ce va aduce economiei turce o valoare adăugată de 6-8 miliarde de dolari.

Primul reactor urmează fă fie dat în folosinţă până în 2023, iar întreaga centrală ar urma să atingă capacitatea maximă până în 2025.

În cursul perioadei de vârf a lucrărilor de construcţie, aproximativ 10.000 de oameni vor fi angajaţi, iar în faza operaţiunilor aproximativ 3.500.

În total 248 de studenţi au urmat cursuri, în Rusia, pentru a lucra la centrală.

Un acord interguvernamental în vederea construirii Centralei Nucleare Akkuyu a fost semnat între Moscova şi Ankara în 2010.

Programul lui Putin prevede şi o întălnire cu Erdogan şi Rohani. Rusia şi Iranul desfăşoară operaţiuni militare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia vizează forţele kurde din nordul acestei ţări decimate de război. Aproximativ 350.000 de persoane au fost ucise în cei şapte ani de război din Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite