Însărcinatul cu afaceri american în China a demisionat în semn de protest faţă de retragerea SUA din Acordul de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Însărcinatul american cu afaceri la Ambasada SUA de la Beijing, David Rank, şi-a dat demisia din Departamentul de Stat, în semn de protest faţă de decizia administraţiei lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii climatice, a declarat luni în înalt oficial american citat de Reuters.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a confirmat retragerea lui Rank din diplomaţie, dar a precizat că nu poate verifica mesaje publicate pe Twitter potrivit cărora nu a putut transmite, săptămâna trecută, notificarea oficială Chinei privind retragea SUA din Acord.

“S-a retras din diplomaţie”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru Asia de Sud-Est din Departamentul de Stat, Anna Richey-Allan. “Domnul Rank a luat o decizie personală. Apreciem anii de serviciu dedicat faţă de Departamentul de Stat”, a adăugat ea.

Guvernatorul de Iowa, Terry Branstad, desemnat de preşedintele Donald Trump pentru a fi următorul ambasador american la Beijing, urmează să preia funcţia în cursul acestei luni.

Un expert în afaceri chineze, John Pomfret, a citat surse sub acoperirea anonimatului potrivit cărora Rank a demisionat pentru că nu a vrut să susţină decizia lui Trump de săptămâna trecută de retragerea a SUA din Acordul de la Paris.

El a adăugat că diplomatul le-a explicat angajaţilor de ce nu este dispus să transmită o notă diplomatică prin care să informeze Guvernul chinez în legătură cu decizia SUA.

Un înalt oficial american a confirmat informaţiile publicate de Pomfret pe Twitter, dar a adăugat că, după ce Rank şi-a anunţat intenţia de a se retrage, luni, a fost somat de Departamentul de Stat să îşi părăsească imediat funcţia. Oficialul a discutat cu Reuters sub acoperirea anonimatului.

Jonathan Fritz, consilier pe probleme economice în cadrul Ambasadei, va servi ca însărcinat cu afaceri în locul lui Rank.

Pe 1 iunie, Departamentul american de Stat a acceptat demisia directorului pentru Resurse Umane, Arnold Chacon, care a fost printre puţinii diplomaţi de rang înalt numiţi politic de administraţia Obama, a spus un alt oficial SUA.

Potrivit aceleiaşi surse, Chacon şi-a înaintat demisia în ziua învestirii în funcţie a lui Trump, pe 20 ianuarie. Nu este clar deocamdată dacă va primi un alt post în Departamentul de Stat.

În afară de funcţiile de secretar de Stat (Rex Tillerson), secretar de Stat adjunct (John Sullivan) şi subsecretar de Stat pentru afaceri politice (Tom Shannon), majoritatea posturilor de conducere din Departamentul de Stat al SUA sunt în prezent vacante sau ocupate de interimari.

Nici Chacon, nici Rank, un diplomat de carieră, nu au comentat informaţiile. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite