INFOGRAFIE Scandalul rachetelor ruseşti „ascunse” de administraţia SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii ar avea rachete nucleare de rază intermediară lângă Sankt Petersburg şi Kaliningrad
Ruşii ar avea rachete nucleare de rază intermediară lângă Sankt Petersburg şi Kaliningrad

Un raport al Departamentului american de Stat arată că Washingtonul a aflat în urmă cu mai mulţi ani că Rusia mobilizează rachete interzise în Sankt Petersburg şi Kaliningrad, însă au ascuns informaţia.

Raportul elaborat în fiecare an de Departamentul de Stat privind respectarea tratatelor şi convenţiilor internaţionale privind înarmarea şi mobilizarea arsenalelor a stârnit un adevărat scandal la Washington, deşi scoate la iveală o încălcare din partea ruşilor. Administraţia condusă de preşedintele Barack Obama este acuzată direct că a minţit publicul şi că a ascuns informaţii cu privire la mobilizarea rachetelor ruseşti.

Amplasarea lor era interzisă prin Tratatul Forţelor cu rază medie de acţiune (INF), un acord semnat în 1987 de SUA şi URSS, prin care ambele părţi se angajau să elimine complet rachetele nucleare şi convenţionale cu rază intermediară, adică între 500 şi 5.500 de kilometri.

Acum, raportul publicat săptămâna trecută de Departamentul de Stat arată că „Moscova continuă să încalce obligaţiile pe care şi le-a asumat prin INF”, recunoscând astfel că deţinea această informaţie de mai mulţi ani, cel puţin din 2011. De atunci, la Washington se poartă discuţii secrete în acest sens. În 2013, SUA au cerut chiar explicaţii Rusiei cu privire la o încălcare a INF, după ce au apărut informaţii cu privire la mobilizarea unor astfel de rachete. Mai mult, presa rusă aservită Kremlinului a scris despre baze militare dotate cu astfel de arsenale, iar Serghei Şoigu, ministrul Apărării, apare într-o fotografie din 2014 în care se poate observa un astfel de sistem de rachete.  

Pe lângă faptul că au ascuns publiclului faptul că ruşii încalcă tratatul, oficialii americani sunt acuzaţi şi că nu au întreprins eforturi pentru a trage Moscova la răspundere. 

Rachetele din România, muniţia de propagandă rusă

În replică, Moscova a acuzat joi Statele Unite ale Americii că nu respectă angajamentele de neproliferare a armelor nucleare pe care şi le-au asumat în 1987, printr-un tratat semnat de Washington şi URSS. Acum, ruşii sunt nemulţumiţi de planurile americanilor de a amplasa rachete cu lansare verticală pe flancul estic al NATO, în România şi Polonia. 

„Desfăşurarea lor va reprezenta o încălcare directă a Tratatului INF”, subliniază Moscova. „În plus se ridică întrebări precum de ce folosesc Statele Unite, în testarea armelor lor de apărare antirachetă, ţinte care au parametri similari celor ai rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune”, se întreabă ministerul, răspunzând că „există motive să se creadă că în acest fel Statele Unite ar putea să testeze un număr de aspecte privind producerea şi folosirea în luptă a rachetelor balistice interzise” de tratat. 

infografie rachete nucleare
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite