INFOGRAFIE Moment istoric la Bruxelles: alegerea celui de-al 28-lea comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

În Parlamentul European va avea astăzi loc procesul de evaluare al comisarului desemnat de Croaţia şi care se va ocupa de protecţia consumatorilo., Neven Mimica va deveni cel de-al 28 comisar european odată cu intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană, la 1 iulie. Posturile cheie trebuie ocupate înainte de aderarea Croaţiei la UE, pe 1 iulie 2013.

Deputaţii europeni au fost deja aleşi în urma alegerilor din luna aprilie, iar acum Parlamentul European se pregăteşte să îşi spună opinia asupra comisarului croat desemnat, Neven Mimica. Audierea va avea loc în comisia pentru Piaţa internă şi protecţia consumatorilor, în colaborare cu cea pentru Mediu, sănătate publică şi siguranţa alimentară.

Comisarii europeni sunt responsabili cu noua legislaţie şi asigurarea implementării acesteia în statele membre UE. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a atribuit comisarului desemnat Neven Mimica un portofoliu nou: protecţia consumatorilor. Acesta făcea parte până acum din portofoliul Sănătate şi protecţia consumatorilor. Votul în plen va avea loc la Strasbourg, pe 12 iunie, pentru confirmarea lui Neven Mimica, dar este considerat a fi mai mult o formalitate.

Neven Mimica, candidatul guvernului croat pentru poziţia de comisar european, este premier adjunct pentru Afaceri externe şi integrarea europeană. Politician cu experienţă şi diplomat, este deja cunoscut în instituţiile europene. A ocupat multe poziţii legate de UE, printre care cea de negociator şef al Croaţiei în Acordul de stabilizare şi asociere cu UE. A condus negocierile de aderare ale  Croaţiei la UE, Organizaţia Mondială a Comerţului şi pe cele pentru acordul de liber schimb din Europa Centrală.

În acest moment există 27 de comisari europeni, fiecare stat membru având dreptul la un comisar. România este reprezentată de Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite