INFOGRAFIE Bombardamentele asupra poziţiilor organizaţiei Statul Islamic, fără invazie terestră, sunt apă de ploaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii militari susţin că raidurile aeriene nu vor fi suficiente pentru a elimina ameninţarea grupării teroriste Statul Islamic şi că este necesar ca forţele coaliţei să trimite trupe la sol.

După o săptămână de masive atacuri aeriene la care SUA şi coaliţia de state arabe au supus organizaţia islamistă Statul Islamic în Irak şi Siria, ofensiva jihadiştilor nu a fost oprită, ba din contră.

Lupte grele se dau la periferiile Bagdadului, unde forţele guvernamentale irakiene încearcă disperate să îi oprească pe militanţi, care ar fi ucis, potrivit unor relatări, aproape 1.000 de soldaţi în cursul luptelor de duminică.

Într-un mesaj postat pe Facebook, vicarul anglican Canon Andrew White, de la biserica Sfântul George, singura biserică anglicană din Bagdad, susţine că „Statul Islamic (SI) se află la mai puţin de 10 kilometri de Bagdad. Peste 1.000 de soldaţi irakieni au fost ucişi, lucrurile stau foarte rău. Toate loviturile aeriene nu fac de fapt nimic. Dacă vreodată am fi avut nevoie de rugăciunile voastre,
acel moment e acum“.

Jihadiştii se apropie de Turcia

În Siria, jihadiştii avansează către frontiera turco-siriană şi asediază oraşul kurd Ain al-Arab. Şi oraşul Kobane este atacat din trei direcţii - vest, sud şi est - de luptători ai SI. Deja 150.000 de oameni s-au refugiat în Turcia, iar estimările ONU arată că numărul lor ar putea creşte la 400.000, dacă asaltul teroriştilor nu va fi oprit.  

În acest context, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că raidurile aeriene nu vor putea învinge SI şi că ar fi nevoie de o zonă-tampon şi de trupe terestre. Reprezentanţii minorităţii kurde din Turcia afirmă însă că o zonă-tampon ar echivala cu o ocupaţie şi că aşa ceva ar fi inacceptabil. Parlamentul de la Ankara va decide joi dacă Turcia se va alătura coaliţiei conduse de SUA împotriva grupării Statul Islamic.

Militarii recomandă trupe la sol

Mai mulţi oficiali militari au avertizat că  gruparea Statul Islamic nu va putea fi învinsă doar prin atacuri aeriene. Generalul britanic David Richards, fost şef de Stat Major al Armatei britanice, a avertizat că SI nu va fi învins doar cu atacuri aeriene, iar guvernele occidentale au greşite excluzând desfăşurarea de trupe terestre.

„Singura modalitate de a învinge SI este prin recucerirea  teritoriilor ocupate de jihadişti, ceea ce înseamnă o operaţiune militară convenţională“, a subliniat generalul britanic. Şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a declarat că Statele Unite ar putea să fie nevoite să trimită trupe în Irak pentru a distruge grupul terorist Statul Islamic.

Loviturile aeriene nu-i deranjează pe jihadişti

Un luptător SI a explicat pentru CNN de ce loviturile aeriene nu au efectul scontat. „Ne pregătim pentru asta de ceva timp. Ştim că bazele noastre sunt cunoscute, deoarece ne urmăresc cu radare şi sateliţi, aşa că avem baze de rezervă“, a spus Abu Talha.

„Ne-au lovit în unele zone şi noi avansăm în altele. Dacă suntem împinşi înapoi în Irak, avansăm în nordul Siriei. Loviturile nu ne pot opri“ a avertizat jihadistul.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite