Barack Obama recunoaşte că SUA au subestimat ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama FOTO Reuters
Barack Obama FOTO Reuters

Preşedintele american Barack Obama a declarat recent că Statele Unite au subestimat ameninţarea reprezentată de gruparea jihadistă Statul Islamic, informează CBS News.

Liderul de la Washington a precizat că SUA nu a apreciat corect în ce măsură situaţia instabilă din Siria poate constitui un teren propice pentru apariţia şi dezvoltarea unor reţele teroriste precum Statul Islamic.

De asemenea, Barack Obama a recunoscut că speră ca armata irakiană să aibă mai multă putere de a se apăra singură în faţa extremiştilor musulmani.

„În prezent, Siria este Ground Zero pentru jihadiştii din întreaga lume”, a declarat preşedintele american.

„Şeful serviciilor americane de informaţii, Jim Clapper, a recunoscut că acestea au subestimat ceea ce se întâmplă în Siria”, a mai spus Barack Obama, subliniind că jihadiştii au profitat de „haos”.

Liderul american s-a declarat deopotrivă îngrijorat de cei care fac propagandă grupării Statului Islamic, aceştia devenind tot mai activi pe reţelele sociale în vederea atragerii de noi recruţi din Statele Unite, Europa, Australia, precum şi din ţările musulmane.

„Organizaţia teroristă este capabilă să atragă luptători străini care cred în inepţiile lor jihadiste”, a denunţat Barack Obama în interviul acordat pentru emisiunea 60 Minutes.

În opinia preşedintelui american, soluţia de a pune capăt acestei grupări este preponderent una militară. „Trebuie să le micşoram spaţiul de manevră, să le blocăm controlul, precum şi să îi privăm de resurse, arme şi finanţare”, a declarat Barack Obama.

Cu toate acestea, liderul de la Washington a subliniat că Siria şi Irakul trebuie să-şi rezolve crizele politice pentru a deveni două state mult mai sigure.

Coaliţia condusă de Statele Unite a anunţat recent că patru instalaţii de petrol improvizate din Siria, aflate în controlul militanţilor Statului Islamic, au fost bombardate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite