Indignaţii din toate ţările se unesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni din întreaga lume ies mâine în stradă ca să protesteze faţă de inechitatea socială şi faţă de dictatura băncilor.

Ceea ce a fost iniţial un protest de mici dimensiuni în Spania (aşa-numiţii „indignados") a devenit un fenomen global. Mâine, vor fi organizate proteste în peste 820 de oraşe din 76 de ţări din Europa, Africa, Asia şi America. Ziua de 15 octombrie va mobiliza zeci de mii de oameni inclusiv la Roma, Madrid, Londra, Dublin şi New York, informează site-ul 15october.net. Pagina a fost creată de organizatorii protestelor „Occupy Wall Street" („Ocupaţi Wall Street") din Statele Unite şi este locul virtual de întâlnire pentru tinerii revoltaţi din întreaga lume de comportamentul băncilor, de prestaţia clasei politice şi de ineficienţa măsurilor anticriză.

„Încălzirea", în Italia

„Indignaţii" sunt convinşi că 15 octombrie, „ziua mobilizării generale", va da un impuls schimbării lumii. „Este timpul să ne unim. Este timpul ca ei să asculte. Oameni din lumea întreagă, mobilizaţi-vă!", încurajează site-ul, invitând oamenii să protesteze paşnic pe întreg Globul. În Italia, tinerii „revoltaţi" şi-au făcut deja încălzirea, la Bologna. Cel puţin 500 de tineri şi-au instalat miercuri corturile în faţa băncii centrale italiene, scandând ,,Occupiamo Banca Italia" („Să ocupăm Banca Italiei"), slogan adaptat la varianta americană de protest. Demonstranţii şi-au vărsat furia asupra poliţiştilor, în momentul în care aceştia i-au împiedicat să intre în sediul băncii centrale din Bologna.

„Yes, we camp"

Tinerii au aruncat cu sticle din plastic şi bucăţi de lemn în forţele de ordine, ba chiar şi cu ouă şi petarde. Apoi s‑au îndreptat spre Roma, unde au campat tot în apropierea sediului Băncii Italiei, strigând ,,Yes, we camp" („Da, campăm", aluzie la sloganul electoral utilizat de Barack Obama în 2008 - „Yes, we can").

Tinerii italieni au vrut să ia cu asalt Banca Centrală a Italiei Foto: reutersItalienii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi că Executivul de la Roma nu este capabil să ia măsuri eficiente anticriză, care să nu afecteze clasa de mijloc. Criza zguduie din temelii poziţia premierului Silvio Berlusconi, care are de înfruntat astăzi o nouă moţiune de cenzură.
Guvernul italian a adoptat măsuri de austeritate care ar economisi 54 de miliarde de euro. A „uitat" însă să taxeze bogaţii.

Tăvălugul furiei

În Statele Unite, mişcarea ,,Occupy Wall Street", supranumită ,,toamna protestelor americane", s-a extins în mai multe oraşe precum Boston, Seattle şi Washington. Ca şi indignaţii din Spania, de ale căror mitinguri au fost inspiraţi, protestatarii americani nu fac parte din niciun partid. Spaniolii şi americanii au în comun furia împotriva băncilor, care au declanşat criza în 2008, aruncând lumea în sărăcie. Deşi americanii nu au cultura spaţiului public, aşa cum o au ibericii, costumele purtate de demonstranţii „Occupy Wall Street" şi sunetele de tobă care însoţesc mitingurile aduc cu atmosfera
din Piaţa madrilenă Puerta del Sol, modelul „indignării" europene.

S-au raliat mulţimii şi tinerii nemulţumiţi că nu mai au acces la educaţie şi că nu-şi mai găsesc un loc de muncă. „Peste tot există această stare de confuzie, de nesiguranţă, de dezamăgire faţă de instituţiile politice tradiţionale", spune Vicente Rubio, un tânăr de 32 de ani din New York, citat de revista „Time".

Tinerii americani, dezamăgiţi de administraţia lui Barack Obama, pe care l-au votat pentru că le promitea „schimbarea", par să-şi fi găsit în mişcarea „Occupy" un înlocuitor pentru sentimentul de apartenenţă pe care-l oferea, poate, doar înrolarea în armata SUA sau participarea la activităţile organizaţiilor de cercetaşi.

Tinerii italieni au vrut să ia cu asalt Banca Centrală a Italiei  p Foto: reutersCum se organizează

Oamenii sunt chemaţi în stradă la miting prin mesaje trimise pe Twitter şi Facebook, reţele de socializare utilizate şi de actorii Primăverii Arabe din Tunisia şi Egipt. Indignaţii americani şi-au găsit însă un slogan care-i diferenţiază de protestarii din alte ţări: „Noi reprezentăm 99% din poporul american". Minoritatea de 1% e formată de politicieni şi finanţişti, care, potrivit statisticilor, controlează peste 90% din bogăţia ţării.

info

„Suntem oamenii care duc mai departe această mişcare. Acum a izbucnit indignarea aici, pe Wall Street, unde îşi au originea cele mai multe probleme ale lumii", a declarat Patrick Bruner, desemnat ofiţer de presă al mişcării „Occupy Wall Street". Nume sonore ca fostul preşedinte american Bill Clinton şi laureatul Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz au decis să se alăture protestatarilor americani, fie doar şi printr-un discurs.

Oameni din toate categoriile

Portugalia, a cărei economie stagnează şi ale cărei bănci nu mai dau credite, are şi ea „revoltaţii" ei („Indignados Lisboa"), care s-au adunat în grădinile Príncipe Real din Lisabona. Găseşti printre nemulţumiţi, relatează „The Guardian", toate categoriile profesionale - de la profesor, economist, cu vârste între 20 şi 50 de ani. Salariul minim în Portugalia este de 485 de euro pe lună, în timp ce în Grecia el ajunge la 600 de euro, iar electricitatea şi transportul public se scumpesc. Sloganul indignaţilor din Lisabona este ,,Nici job, nici casă, nici securitate, nici perspective - deci nici teamă".

SUA: criza se adânceşte

Veşti proaste din toate părţile pentru economia SUA. Harrisburg, capitala statului Pennsylvania din estul Statelor Unite ale Americii, şi-a declarat incapacitatea de plată - nu mai poate plăti salariile şi facturile şi are o datorie de 310 milioane de dolari. Planul preşedintelui Obama de creare de noi locuri de muncă, pentru care ar fi avut nevoie de 447 miliarde de dolari, a fost blocat de Senatul SUA.

În luna septembrie, a crescut cu 14% numărul celor avertizaţi de bănci că şi-ar putea pierde casele deoarece nu şi-au achitat ratele. 200.000 de familii americane au primit în septembrie avertisment de la bancă şi în aceeaşi lună creditorii „au confiscat" 196.530 de case. Situaţia tot mai grea a fost confirmată de Banca Federală (Fed) care a indicat că există o „incertitudine considerabilă" în privinţa revenirii economice.

infografie
În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite