India se pregătește pentru a doua sa încercare de aselenizare VIDEO

0
Publicat:

  India se pregătește pentru a doua sa încercare de aselenizare, un moment istoric pentru cea mai populată țară din lume. Naveta spațială va încerca să aselenizeze în apropiere de polul sudic lunar, o premieră mondială, scrie The Guardian.

India rămâne astfel singură în cursa pentru polul sud al Lunii sau, ca să fim mai exacți, în cursa pentru lansarea unei sonde care să exploreze locul în care se intenționează construirea primei baze permanente de pe un alt corp ceresc decât Terra, notează hotnews.ro. 

India space programme jpg

Dacă misiunea va decurge fără probleme, sonda Vikram va fi prima de acest gen care ajunge la polul sud lunar într-o singură bucată. Ea ar trebui să fie urmată de roverul Pragyan, cel care are ca misiune cartografierea zonei și analiza distribuției diferitelor elemente din solul lunar.

Polul sud al satelitului nostru natural a devenit principala țintă a cursei spațiale datorită cantității mari de apă sub formă de gheață care a fost identificată acolo încă din anul 2018. Tocmai prezența apei face din zona respectivă una ideală pentru construcția unei baze permanente, potrivit sursei citate. 

Ultima încercare a Indiei de a atinge polul selenar s-a soldat cu un eșec, asta la 7 septembrie 2019. Agenția Spațială Indiană (ISRO) a pierdut atunci contactul cu sonda, rămășițe ale acesteia fiind descoperite ulterior la doar 600 de kilometri de țintă.

Aselenizarea o puteți urmări live accesând pagina You Tube de mai jos, începând cu ora 14:50, ora României, era urmând să aibă loc în jurul orei 15:34.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite