Începe lupta pentru putere în Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fratele mai mare al lui Kim Jong-un crede că noul lider nord-coreean va fi probabil folosit ca simbol de elitele militare şi de partid pentru păstrarea controlului asupra regimului, relatează joi un cotidian japonez.

Tokyo Shimbun citează un e-mail adresat la 3 ianuarie de Kim Jong-nam, care trăieşte în străinătate, în care acesta din urmă critică succesiunea ereditară şi îşi exprimă îndoielile cu privire la capacitatea fratelui său mai mic de a-şi asuma noile funcţii.

„Oricine judecă normal tolerează cu greu o succesiune ereditară de trei generaţii", scrie el în acest mesaj, pe care cotidianul îl califică drept autentic, fără totuşi să furnizeze dovezi în acest sens. „Nu a existat o succesiune ereditară nici în cazul preşedintelui chinez Mao Zedong", a amintit el, adăugând: „Acest lucru nu corespunde socialismului".

„Mă întreb cum un tânăr moştenitor cu doar doi ani (de pregătire în vederea succesiunii) poate fi capabil să îşi asume (...) puterea absolută", adaugă el.

„Este posibil ca elitele actuale aflate la putere să vrea să îi succeadă tatălui meu afişându-l pe tânărul lui succesor ca symbol", apreciază Kim Jong-nam, în vârstă de 40 de ani.

Kim Jong-Un, care are 28 sau 29 de ani, a fost propulsat la conducerea Coreei de Nord după moartea tatălui său, Kim Jong-il, la 17 decembrie. Acesta din urmă i-a succedat tatălui său, Kim Il-sung, în 1994.

Considerat o vreme moştenitorul probabil al tatălui său, Kim Jong-nam, născut din prima căsătorie a lui Kim Jong-il, a căzut în disgraţie la începutul anilor 2000. El trăieşte în prezent în străinătate, deplasându-se între Macao, unde locuieşte într-o vilă luxoasă împreună cu soţia sa şi cei doi copii, şi Beijing, unde deţine, de asemenea, o casă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite