Incendii în Australia: misiune secretă pentru salvarea unui arbore preistoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pin Wollemi FOTO EPA-EFE
Pin Wollemi FOTO EPA-EFE

O misiune secretă a permis salvarea dintr-un incendiu din Australia a ultimului parc natural din lume cu o specie preistorică de pini.

Mai puţin de 200 arbori de pini Wollemi mai există în stare naturală, ascunşi într-un defileu din Blue Mountains, o zonă situată la nord-vest de Sydney şi inclusă în Patrimoniul Mondial, scrie AFP.

„O misiune de protecţie a mediului fără precedent“ a fost organizată pentru salvarea acestor arbori, a anunţat într-un comunicat Matt Kean, ministrul Mediului din Noul Wales de Sud, un stat din sud-estul Australiei.

Vechi de peste 200 de milioane de ani, aceşti pini erau consideraţi dispăruţi de pe Terra până când situl a fost descoperit în 1994 în Noul Wales de Sud, în parcul natural Wollemi, de unde provine actuala lor denumire.

Localizarea acestor pini, denumiţi şi „copaci-dinozaur“, este un secret foarte bine păstrat, pentru a-i proteja de orice formă de contaminare ce ar putea fi adusă de vizitatori, notează AFP.

La sfârşitul anului trecut, când flăcările se apropiau de zona protejată, pompierii au aruncat din avioane de tip bombardier cantităţi mari de o substanţă ce întârzie arderea, dispunând-o la sol într-un inel protector în jurul pinilor. Apoi au coborât în canion şi au instalat un sistem de irigaţii pentru a le furniza umiditatea necesară.

După descoperirea acestor arbori în 1994, mai multe exemplare au fost repartizate în grădini botanice din lumea întreagă în scopul conservării speciei. Wollemi este singurul parc de pe Terra în care aceşti arbori pot fi văzuţi în starea lor naturală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite