În elicopterul doborât de talibani se aflau membri ai echipei SEAL care l-a ucis pe Osama bin Laden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de membri ai unităţii de elită Navy Seal figurează printre cei 30 de militari americani morţi în Afganistan, în cel mai amplu incident soldat cu pierderi pentru forţele americane în războiul din Afganistan.

Niciun membru al echipei care a participat la raidul în urma căruia Bin Laden a fost ucis nu se află printre cei morţi, a declarat un oficial al Pentagonului, citat de Los Angeles Times. El a precizat că 22 din cei 30 de morţi făceau parte din Navy Seal, iar un număr semnificativ erau membri ai unităţii SEAL 6, care a coordonat raidul din luna mai asupra locuinţei liderului al Qaeda. Seal 6 este formată din doar câteva sute din cei mai bine pregătiţi luptători ai armatei americane.

Navy Seal evoca momentul cel mai sărbătorit de americani: eliminarea lui Osama bin Laden, dar acum unitatea de elită ţine de un capitol trist din istorie: cel mai sângeros incident pentru forţele americane din Afganistan, în 10 ani de război.

La trei luni de la uciderea liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, trupele Seal au suferit o pierdere devastatoare, atunci când mai bine de 20 de trupe de elită au murit după ce elicopterul lor a fost doborât în Afganistan, sâmbătă dimineaţă.

Acesta este cel mai mare număr de trupe americane ucise într-o singură zi în război. Oficialii americani au declarat că elicopterul a fost doborât de focul inamicilor, iar la scurt timp talibanii şi-au asumat responsabilitatea pentru atac. Alături de cei 30 de americani, şi-au pierdut viaţa şi şapte soldaţi afgani şi un translator civil, în total 38 de persoane, a declarat preşedintele afgan Hamid Karzai.

Citeşte despre echipa secretă care l-a asasinat pe liderul al Qaeda

Pierderea atâtor militari reprezintă o lovitură semnificativă în grupul implicat în una dintre cele mai sensibile operaţiuni americane din lume împotriva terorismului.

Nu există niciun indiciu că insurgenţii ar fi ştiut că la bordul elicopterului doborât se aflau membri ai echipei Seal 6.

Doborârea elicopterului SUA în provincia Wardak vine într-un moment crucial al războiului, în contextul în care Statele Unite se află într-o perioadă de retragere a trupelor din Afganistan. Acest episod i-ar putea încuraja pe insurgenţi, într-un moment în care oficialii occidentali şi afgani sperau la o slăbire a forţelor talibane şi chiar la începerea negocierilor cu aceştia.

La primele ore ale zilei de sâmbătă, trupe Seals s-au alaturat altor forţelor americane din cadrul Operaţiunilor Speciale, pentru un raid în provincia Wardak, aflată la vest de capitala Kabul. Regularitatea cu care sunt făcute aceste raiduri nocturne, le-a transformat într-o rutină. Dar de data aceasta, raidul s-a transformat într-o tragedie.

Un oficial militar, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că elicopterul de tip Chinook ar fi fost doborât de o grenadă propulsată de rachetă, pe când se retrăgea din raid, adică cel mai vulnerabil moment pentru un atac.

"Trupele Seal şi colegii lor de la Operaţiuni Speciale conduc astfel de misiuni noapte de noapte, ştiind că fiecare misiune ar putea fi ultima. Şi în ciuda acestei pierderi tragice, în seara asta fraţii lor se vor urca în elicoptere şi vor face ceea ce ţara noastră le-a cerut. Şi vor continua fără ezitare să-i vâneze pe cei care ne fac rău", a declarat un ofiţer de la Operaţiuni Speciale.

Seal 6, unitatea militară care l-a ucis pe Osama bin Laden, este un grup de elită din cadrul forţelor speciale navale, care participă la misiunile speciale de contraterorism şi care reuneşte cei mai bine antrenaţi ofiţeri.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite