În ciuda criticilor, Wonder Woman a fost desemnată ambasadoare onorifică a ONU pentru emanciparea femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lynda Carter, în rolul lui Wonder Woman FOTO AFP
Lynda Carter, în rolul lui Wonder Woman FOTO AFP

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat-o, vineri, pe Wonder Woman (Femeia Fantastică) ambasadoare onorifică pentru emanciparea femeilor şi a fetelor, în ciuda criticilor stârnite de această iniţiativă.

Reprezentanţii ONU au declarat, în cadrul ceremoniei de la sediul central din New York al organizaţiei, la care a fost anunţată această decizie, că super-eroina de benzi desenate este un simbol, fiind celebră pentru lupta sa pentru dreptate, pace şi egalitate, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Christina Gallach, subsecretar general ONU, şi-a exprimat speranaţa că alegerea unui personaj de benzi desenate şi de film va fi pe placul tinerelor în cadrul campaniei privind emanciparea femeilor. „Suntem foarte încântaţi că acest personaj ne va ajuta să ajungem la un public nou cu mesaje esenţiale pentru emancipare şi egalitate“, a afirmat ea.

Sloganul campaniei ce se va derula timp de un an şi care promovează egalitatea de gen - unul dintre noile obiective globale ale ONU pentru următorii 15 ani - este: „Gândiţi-vă la toate minunile pe care le putem face“.

Wonder Woman, eroina creată de DC Comics Inc., a apărut pentru prima dată în 1942, luptând cu răufăcătorii, ajutând la salvarea victimelor şi descoperind planuri diabolice.

La ceremonia de vineri au participat actriţa Lynda Carter, care a interpretat-o pe Wonder Woman într-o miniserie de televiziune produsă în anii '70, şi actriţa Gal Gadot, care o va interpreta pe super-eroină într-un film ce urmează să fie lansat anul viitor.

„Nu m-aş fi putut gândi la un rol mai bun pentru ea“, a declarat Carter care a adăugat că personajul demonstrează că femeile pot fi „deştepte şi frumoase şi puternice şi înţelepte şi bune şi curajoase“.

„Femeile merită un ambasador real“

Decizia ONU a fost întâmpinată de critici - aproape 1.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care i s-a cerut secretarului general al ONU în exerciţiu, Ban Ki-moon, să reconsidere alegerea făcută.

Motivul invocat a fost că „deşi creatorii iniţiali au dorit ca Wonder Woman să reprezinte o luptătoare puternică şi independentă, cu un mesaj feminist“, personajul actual este „o femeie albă, cu sâni mari, de proporţii imposibile, îmbrăcată sumar, într-un costum strâmt şi strălucitor“, se arată în petiţie.

În timpul ceremoniei, zeci de angajaţi ai ONU au afişat o pancartă pe care scria „Femeile merită un ambasador real“, mai arată sursa citată.

ONU a recunoscut, luni, că decizia sa de a o numi ambasadoare onorifică pe Wonder Woman nu întruneşte unanimitatea, dar şi-a apărat decizia prin necesitatea de a se adresa tinerelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite