În Australia a început campania de vaccinare, dar şi protestele anti-vaccinare

0
0
Premierului Scott Morrison i s-a administrat vaccinul Pfizer
Premierului Scott Morrison i s-a administrat vaccinul Pfizer

Premierul australian Scott Morrison a fost vaccinat, duminică, la Sydney, împotriva coronavirusului, el făcând parte din primul grup imunizat în Australia.  Mai mulţi activişti anti-vaccin au fost arestaţi sâmbătă, la Melbourne.

Morrison a fost a 12-a persoană căreia i s-a administrat vaccinul Pfizer la un eveniment transmis în direct de televiziuni, descris ca o “deschidere de cortină” pentru campania de imunizare a populaţiei.

Jane Malysiak, în vârstă de 85 de ani, a fost prima persoană din Australia căreia i s-a făcut vaccinul. Malysiak, născută în Polonia, locuieşte în Australia de la vârsta de 13 ani.

Morrison, purtând drapelul Australiei pe mască, a stat alături de Malysyak când aceasta a fost vaccinată. “Sunt fericită că am fost vaccinată”, a spus femeia, încurajată apoi de Morrison să facă semnul “V” de la vaccin.  După Malysiak, i s-a administrat vaccinul altei persoane în vârstă, iar apoi câtorva persoane din prima linie a luptei cu coronavirusul.

“Acesta este începutul unui pas foarte important. De acum încolo, cu fiecare zi care trece lucrurile vor deveni din ce în ce mai normale”, a declarat Scott Morrison.

Australia îşi propune să vaccineze aproximativ 4 milioane de oameni până în prima parte a lunii martie.

Mai multe persoane au fost arestate la un astfel de miting, sâmbătă, în Melbourne, în urma ciocnirilor cu poliţia. Grupuri mari de protestatari s-au adunat şi în Brisbane şi Adelaide.

Manifestanţii din Melbourne s-au adunat „împotriva vaccinării obligatorii anti-Covid” şi şi-au exprimat teoriile conspiraţiei. Şeful departamentului sanitar din statul australian Victoria, Brett Sutton, a asigurat publicul că activiştii anti-vaccin reprezintă o „mică minoritate”, după ce sute de persoane au protestat în cele mai importante oraşe din Australia, relatează The Guardian. „Sunt câteva procente din toată Australia. Îi voi ignora, sincer, şi v-aş încuraja să faceţi acelaşi lucru”, a spus Brett Sutton.

Protestele vin în contextul în care un studiu a constatat că mai mult de unul din cinci australieni au spus că „probabil” sau „cu siguranţă” nu se vor vaccina împotriva coronavirusului.

Campania de vaccinare din Australia va începe luni şi va include, în primă fază, persoanele aflate în centrele de îngrijire. Vineri, în statul Victoria, au fost întregistrate trei cazuri de Covid.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite