Imagini rare cu adolescenți din Coreea de Nord condamnați pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene VIDEO

0
Publicat:

O înregistrare rară obținută de BBC Korean arată cum autoritățile din Coreea de Nord condamnă public doi adolescenți la 12 ani de muncă silnică pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene (K-dramas), potrivit BBC.

În imaginile care par să fi fost filmate în 2022, se văd doi băieți de 16 ani încătușați, în fața a sute de elevi și studenți, pe un stadion.

În înregistrare apar și doi ofițeri în uniformă care îi mustră pe băieți pentru că nu „reflectă profund asupra greșelilor lor".

Divertismentul sud-coreean, interzis în Coreea de Nord

Divertismentul sud-coreean este interzis în Coreea de Nord, dar în ciuda acestui fapt, unii nord-coreeni sunt dispuși să riște pedepse aspre pentru a avea acces la K-dramas, filme care au o audiență globală uriașă.

Imaginile cu adolescenții condamnați - furnizate BBC de către South and North Development (Sand), un institut de cercetare care lucrează cu dezertori din Nord - sunt rare, deoarece Coreea de Nord interzice ca fotografiile, videoclipurile și alte dovezi ale vieții din țară să fie divulgate în lumea exterioară.

„Și-au ruinat propriul viitor"

Înregistrarea video ar fi fost distribuită în Coreea de Nord pentru educație ideologică și pentru a-i avertiza pe cetățeni să nu urmărească „înregistrări decadente", notează BBC.

„Cultura putredă a regimului marionetă s-a răspândit chiar și la adolescenți. Au doar 16 ani, dar și-au ruinat propriul viitor", spune, într-o aparentă referire la Coreea de Sud, un narator care repetă în videoclip propaganda de stat.

image

Adolescenților condamnați le-au fost făcute publice numele și le-au fost dezvăluite adresele.

Cum au crescut pedepsele de-a lungul anilor

În trecut, în loc să fie băgați după gratii, minorii care încălcau legea în acest mod erau trimiși în lagăre de muncă pentru tineri, iar pedeapsa era, de obicei, mai mică de cinci ani.

În 2020 însă, Phenianul a adoptat o lege care prevede că vizionarea sau distribuirea de programe de divertisment sud-coreene se pedepsește cu moartea.

Un dezertor a declarat anterior pentru BBC că a fost martorul forțat al împușcării mortale a unui tânăr de 22 de ani acuzat că a ascultat muzică sud-coreeană și că a împărțit filme din Sud cu prietenul său.

„Contravine ideologiei”

Phenianul vede răspândirea acestor filme și a K-pop-ului ca pe un pericol pentru ideologia sa, a declarat directorul general al Sand, Choi Kyong-hui.

„Admirația pentru societatea sud-coreeană poate duce în curând la o slăbire a sistemului. Acest lucru contravine ideologiei monolitice care îi face pe nord-coreeni să venereze familia Kim", a spus ea.

„Dacă te uiți la o dramă coreeană, ești împușcat"

Pentru nord-coreeni, dramele sud-coreene sunt un „drog" care îi ajută să uite de realitatea lor dificilă, a explicat joi un dezertor nord-coreean pentru BBC Korean:

„Dacă ești prins uitându-te la o dramă americană, poți scăpa cu o mită, dar dacă te uiți la o dramă coreeană, ești împușcat".

O altă dezertoare, în vârstă de 20 de ani, a explicat că tinerii nord-coreeni învăță că în Coreea de Sud se trăiește mult mai rău decât în Coreea de Nord, însă atunci când se uită  la dramele sud-coreene, descoperă o lume complet diferită, iar autoritățile nord-coreene tocmai de acest lucru se feresc.

Amintim că, în 2022, doi adolescenți din Coreea de Nord au fost uciși de un pluton de execuție pentru că au vizionat și distribuit filme din Coreea de Sud, potrivit Dailymail.

Un al treilea băiat de aceeași vârstă a fost executat alături de ei pentru uciderea mamei sale vitrege. Localnicilor care au asistat li s-a spus că cele două acuzaţii sunt „la fel de rele”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite