Imagini cu o combatantă kurdă mutilată îi indignează pe kurzii din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barîn Kobane (în dreapta imaginii) a fost mutilată rebeli aliaţi ai forţelor turce FOTO AFP
Barîn Kobane (în dreapta imaginii) a fost mutilată rebeli aliaţi ai forţelor turce FOTO AFP

Imagini filmate ale unui corp de femeie, însângerată şi mutilată atroce, un trup prezentat ca fiind al unei combatante kurde din Siria ce a fost supus unor suplicii de către servicii aparţinând unor rebeli aliaţi forţelor turce, au provocat vineri furie în rândul comunităţii kurde, relatează AFP.

Forţele kurde prezintă acest trup ca fiind al lui Barîn Kobane - numele de război al acestei tinere femei în vârstă de 23 de ani.

Ea a participat la luptele împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în regiunea Kobane, în nordul Siriei, potrivit unui reprezentant kurd.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă asupra regiunii siriene Afrin, cu scopul de a disloca de la frontiera sa miliţia kurdă Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), o organizaţie clasificată drept ”terorostă” de către Ankara, dar aliata Washingtonului în lupta împotriva SI.

Rebeli sirieni care participă alături de Turcia la această operaţiune au fost acuzaţi de către reprezentanţi kurzi, dar şi de către Observatorul pentru Drepturile Omului (SOHR) că au filmat mutilările provocate corpului fără viaţă al unei combatante.

Mai mulţi militanţi kurzi au postat pe reţele de socializare un portret al tinerei, zâmbind, în uniformă militară, alături de altă fotografie a cadavrului ei.

În înregistrarea video apar aproximativ zece rebeli, unii înarmaţi, în jurul cadavrului însângerat şi atroce mutilat al unei femei care zace pe jos. Un bărbat este auzit spunându-le să se oprească.

”Barîn nu a capitulat. Ea s-a bătut până la moarte”, subliniază Amad Kandal, o reprezentantă a Unităţilor Protecţiei Femeilor (YPJ), o forţă exclusiv feminină.

”Acest tip de comportament nu va face decât să ne sporească hotărârea de a rezista până la victorie”, adaugă ea. Aceste acţiuni ”ne amintesc Statul Islamic şi atrocităţile sale la Kobane”, continuă tânăra în uniformă militară, care se angajează să răzbune moartea tovarăşei sale de arme.

„Barbarie fără egal“

Înregistrarea video a fost trimisă SOHR de către ”un combatant din grupările rebele siriene care participă împreună cu forţele turce” la ofensivă, a precizat pentru AFP directorul Observatorului, Rami Abdel Rahman.

Ea a fost filmată marţi, după ce corpul combatantei a fost găsit de către rebeli în satul Qourna, în apropiere de frontieră, în nordul enclavei Afrin.

”Este de o barbarie fără egal”, deplânge Abdel Rahman.

Forţele kurde au denunţat supliciile aplicate de către ”terorişti aliaţi statului turc inamic”.

”Imaginaţi-vă barbaria acestor invadatori faţă de cadavrele fetelor noastre. Cum s-ar comporta, dacă ar prelua controlul asupra cartierelor?”, se întreabă pe contul său de Facebook Mustefa Bali, un reprezentant al presei Forţelor Democrate Siriene (FDS, din care fac parte YPG).

Susţinute de Statele Unite, FDS au jucat un rol hotărâtor în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic.

”Moartea unui tânăr bărbat sau a unei tinere femei nu ne va slăbi, ne vom întări forţele zi de zi”, subliniază Hussein Cheikho, în vârstă de 65 de ani, fără să-şi ascundă tristeţea. ”Când am văzut fotografiile, am fost copleşit de durere”, mărturiseşte el.

Coaliţia Naţională Siriană (CNS), principala formaţiune a opoziţiei în exil, a condamnat, într-un comunicat, ”acte criminale” şi a cerut ”să se deschidă o anchetă imediat” în vederea pedepsirii vinovaţilor.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite