Rebelii houthi au spus că vor viza orice țară care s-a alăturat coaliției din Marea Roșie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform datelor Comandamentului Central al SUA, rebelii houthi au atacat peste 20 de nave de la mijlocul lui noiembrie 2023.

Rebel houthi. Foto: EPA-EFE
Rebel houthi. Foto: EPA-EFE

Orice stat care se alătură coaliției internaționale formată sub auspiciile Statelor Unite pentru a asigura libertatea de navigație în Marea Roșie se va găsi „sub radarul rachetelor” de către Houthis din mișcarea rebelă yemenită Ansar Allah. Acest lucru a fost declarat de un membru al consiliului politic al mișcării, Muhammad Ali al-Houthi, într-un interviu acordat BBC secția arabă.

Orice stat [implicat în coaliția creată de SUA] va pierde garanția siguranței navigației și se va găsi sub tirul rachetelor noastre”, a subliniat al-Houthi.

În urma escaladării conflictului palestino-israelian din Fâșia Gaza, houthiții au spus că vor efectua atacuri asupra teritoriului israelian și că nu vor permite navelor asociate să treacă prin apele Mării Roșii și strâmtorii Bab al-Mandeb până ce operațiunea în enclava palestiniană nu a fost oprită. Houthis au atacat peste 20 de nave în Marea Roșie de la jumătatea lunii noiembrie, conform estimărilor Comandamentului Central al SUA.

Ca răspuns la acțiunile lui Ansar Allah, autoritățile americane au anunțat formarea unei coaliții internaționale și pregătirea Operațiunii Prosperity Guardian (Guardian of Prosperity) pentru a asigura libertatea de navigație și a proteja navele în Marea Roșie. 

Participanții la operațiune ar trebui să includă Bahrain, Marea Britanie, Danemarca, Spania, Italia, Canada, Țările de Jos, Norvegia, Seychelles și Franța. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite