Hezbollahul şi aliaţii săi îşi pierd majoritatea în Parlamentul libanez, în urma alegerilor legislative din weekend

0
0
libia

Puternica mişcare şiită Hezbollah şi aliaţii acesteia au pierdut majoritatea în Parlamentul libanez, potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor legislative de duminică, marcate de o ascensiune a opoziţiei tradiţionale şi a unor candidaţi care provin din mişcarea de contestare din 2019, relatează AFP.

Mişcarea şiită proiraniană şi aliaţii săi politici - care erau susţinuţi de aproxmativ 70 dintre cei 128 de deputaţi din Parlamentul în exerciţiu - au dat înapoi în faţa opoziţiei şi a candidaţilor independenţi şi nu au obţinut cele 65 de mandate necesare pentru a-şi păstra majoritatea, în alegerile de duminică.

Aceste alegeri au avut loc într-o ţară subminată de cea mai gravă criză socio-economică din istoria sa, imputată de către o mare parte a populaţiei, de către organizaţii internaţionale şi mai multe ţări străine corupţiei şi inerţiei clasei conducătoare, neschimbată de decenii.

Clasa conducătoare nu a întreprins nicio măsură de redresare şi este acuzată că a lăsat ţara să se scufunde.

13 candidaţi independenţi în Parlament 

În acest context, candidaţi independenţi, proveniţi din mişcarea de contestare izbucnită în octombrie 2019, care a durat câteva luni de zile şi care cerea plecarea clasei politice, au obţinut scoruri bune, iar cel puţin 13 candidaţi au obţinut mandate în Parlament.

Ei ar putea să treacă de partea partidelor tradiţionale din opoziţie şi să devină cei care fac cărţile în formarea unui nou guvern.

Hezbollahul şi aliatul său şiit Amal şi-au păstrattoate mandatele - în total 27.

Un fapt fără precedent - doi candidaţi independenţi au reuşit să obţină mandate în Libanul de Sud - aflat sub controlul aliaţilor Hezbollah de 30 de ani.

Forţele Libaneze, un partid creştin care face parte din clasa politică aproape neschimbată de 30 de ani, care se opune ferm Hezbollahului, a anunţat că a obţinut cel puţin 18 mandate. În alegerle legislative din 2018, formaţiunea a obţinut 15 mandate.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite