Haos într-o ţară din Pacific: Proteste antiguvernamentale violente şi clădiri incendiate într-un cartier chinezesc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Australia a decis să trimită 100 de soldaţi şi poliţişti pentru a restabili calmul FOTO Georgina Kekea/ The Guardian
Australia a decis să trimită 100 de soldaţi şi poliţişti pentru a restabili calmul FOTO Georgina Kekea/ The Guardian

Mai multe clădiri au fost incendiate în cartierul chinezesc din Honiara, capitala Insulelor Solomon, din Oceanul Pacific, în urma unor manifestaţii violente cu iz geopolitic.

Sute de oameni au ieşit miercuri şi joi în stradă la Honiara pentru a cere demisia premierului Manasseh Sogavare. La finalul manistaţiei de miercuri, mai mulţi protestatari s-au deplasat în cartierul chinezesc, unde au vandalizat magazine şi au incendiat clădiri, printre care şi un post de poliţie, relatează AFP, potrivit „Le Monde”.

Forţele de ordine au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene, iar premierul Sogavare a impus starea de asediu. El a deplâns „un eveniment trist şi nefericit menit să provoace căderea unui guvern ales democratic".

Manifestaţiile violente au continuat joi în pofida interdicţiei de circulaţie. Acestea sunt animate mai ales de locuitori ai insulei Malaita, una dintre cele nouă provincii care formează Insulele Solomon.

Locuitorii din Malaita, o treime din populaţia de 652.000 de persoane a arhipelagului, sunt nemulţumiţi de decizia din 2019 a guvernului prin care a pus capăt relaţiilor diplomatice cu Taiwanul şi a stabilit legături oficiale cu China. Ori mulţi locuitori din Malaita au legături strânse cu Taipei, formate în cei 36 de ani recunoaştere a Taiwanului democratic în detrimentul Chinei socialist-autoritare.

În 2020, autorităţile din Malaita au luat în calcul chiar organizarea unui referendum de independenţă, dar iniţiativa a fost respinsă de guvernul central pe motiv că este nelegitimă.

La solicitarea lui Manasseh Sogavare, premierul australian Scott Morrison a decis să trimită peste 100 de soldaţi şi poliţişti pentru a restabili calmul pe Insulele Solomon. Decizia lui Morisson a fost aprobată de Comitetul pentru Securitate Naţională al Australiei.

„Scopul nostru este de a asigura stabilitate şi securitate. Guvernul australian nu intenţionează defel să intervină în afacerile interne ale Insulelor Solomon", a subliniat premierul australian.

China şi-a exprimat joi „marea sa procupare” în legătură cu tulburările din Solomon. „Cerem guvernului Insulelor Solomon să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea cetăţenilor chinezi şi a entităţilor chineze”, a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Insulele Solomon, independente de Marea Britanie din 1978, au fost teatrul unor violenţe interetnice la începutul deceniului 2000-2010. Australia a mai desfăşurat forţe de ordine în acest arhipelag în 2003 şi 2013.

Cartierul chinezesc din Honiara a fost centrul unor manifestaţii violente şi în contextul alegerilor legislative din 2006, pe fondul zvonurilor că voturile au fost măsluite de entităţi apropiate regimului de la Beijing.

Joi, liderul opoziţiei din Solomon, Matthew Wale, a emis un comunicat în care cere demisia premierului Sogavare, afirmând că tulburările nu vor înceta cu starea de asediu. „Din păcate, frustrările şi mânia populară împotriva premierului se răspândesc în mod incontrolabil în stradă, iar oportuniştii profită de situaţie", a declarat Wale, citat de AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite