Guvernul turc a început demersurile în vederea retragerii cetăţeniei lui Fethullah Gülen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul turc a anunţat că a început demersurile în vederea retragerii cetăţeniei pentru 130 de fugari, între care fostul predicator Fethullah Gülen, acuzat de regimul Erdogan de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.

O sută treizeci de persoane, aflate în prezent în străinătate, îşi vor pierde cetăţenia turcă dacă nu se vor întoarce în maxim trei luni în ţară pentru a fi audiate în legătură cu puciul eşuat în vara anului trecut, potrivit unui anunţ publicat luni de Ministerul de Interne în Jurnalul Oficial.

Printre cele 130 de persoane menţionate în Jurnalul Oficial figurează mai ales fostul predicator Fethullah Gülen şi doi deputaţi prokurzi, Tugba Hezer Oztürk şi Faysal Sariyildiz.

Ei îşi vor pierde cetăţenia turcă în baza decretelor adoptate în cadrul regimului de stare de urgenţă instaurat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan care s-a autoexilat în Statele Unite în 1999, respinge acuzaţiile aduse împotriva sa de actuala putere de la Ankara.

Guvernul turc cere extrădarea lui Gülen, dar se loveşte de opoziţia Washingtonului.

După puciul eşuat în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, regimul Erdogan a lansat o vastă epurare a instituţiilor statului turc de simpatizanţii lui Gülen.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate în cadrul acestei epurări, iar alţi 100.000 de funcţionari publici au fost daţi afară

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite