Guvernul nigerian a reuşit eliberarea a încă 80 de fete, dintre cele peste 220 răpite acum trei ani de organizaţia islamistă Boko Haram

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militanţii Boko Haram au eliberat 82 de fete, dintr-un grup de peste 200, care au fost răpite din oraşul Chibok, Nigeria, în aprilie 2014, au declarat oficialii nigerieni. Din anul 2009 Nigeria se află într-un conflict cu organizaţia Boko Haram ce încearcă întemeierea unui califat islamic în nord-estul ţării.

Fetele au fost eliberate în urma negocierilor cu reprezentanţii guvernului, a declarat un oficial pentru Reuters. Un alt oficial, citat de Al Jazeera, a declarat că numărul fetelor eliberate este de doar 62.

Răpirea celor peste 220 de fete, în cadrul unui atac nocturn, a constituit unul din incidentele ce a atras atenţia internaţională în contextul războiului civil provocat de organizaţia Boko Haram, aflat acum în cel de-al optulea an.

În jur de 20 de fete au fost eliberate în luna octombrie în urma unei înţelegeri cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Mai multe dintre aceste fete au reuşit să evadeze, dar aproape 195 dintre ele se aflau încă în captivitate.

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a declarat luna trecută că guvernul nigerian se află în negocieri cu militanţii pentru asigurarea eliberării tuturor fetelor. Nu se ştie încă ce concesii au trebuit să facă autorităţile pentru eliberarea acestor fete însă, conform celor de la Al Jazeera, militanţii Boko Haram ar fi cerut eliberarea unor lideri aflaţi capturaţi de armata nigeriană în schimbul fetelor.

Fetele din Chibok rămân cu caz mediatizat intens, însă organizaţia Boko Haram a răpit mii de adulţi şi copii, majoritatea acestor cazuri fiind ignorate de către guvern. Aceşti militanţi au ucis peste 20.000 de oameni, iar peste 2,3 milioane au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele datorită acestui conflict început în anul 2009.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite