Guvernul lui Bashar al-Assad şi opoziţia siriană au acceptat discuţiile directe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lakhdar Brahimi, emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe. FOTO Reuters
Lakhdar Brahimi, emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe. FOTO Reuters

Delegaţiile regimului Bashar al-Assad şi opoziţiei în exil vor participa sâmbătă la discuţii în aceeaşi sală, cu ocazia conferinţei de pace Geneva II, anunţă emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, citat de AFP.

„Am discutat cu delegaţia opoziţiei siriene şi cu cea a regimului de la Damasc şi sperăm, de fapt am stabilit, să se reunească în aceeaşi sală”, a declarat Brahimi.

Reprezentanţii regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, prezenţi la conferinţa de pace de la Geneva, au ameninţat că vor părăsi Elveţia, după ce opoziţia a refuzat discuţiile directe înainte de stabilirea unui guvern de tranziţie. 

Negocierile de la Geneva, axate pe soluţionarea conflictului civil din Siria, trebuiau să aducă faţă în faţă reprezentanţii regimului lui Bashar al-Assad şi reprezentanţii principalului bloc de opoziţie, pentru prima dată de la izbucnirea războiului civil, acum mai bine de trei ani.

Însă rebelii au refuzat să se întâlnească cu delegaţia siriană, spunând că nu acceptă discuţiile directe până când nu va fi stabilit un guvern de tranziţie, în care nu trebuie inclus actualul preşedinte. Aceste declaraţii au provocat furia oficialilor sirieni şi lansarea ameninţărilor de retragere.

Guvernul sirian a subliniat că nu negociază excluderea lui al-Assad de la conducerea ţării, în timp ce rebelii au susţinut că nu vor rămâne în Elveţia dacă îndepărtarea preşedintelui sirian nu este acceptată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite