Negocierile de pace de la Geneva, în pragul colapsului. Siria ameninţă că se retrage de la discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, prezenţi la conferinţa de pace de la Geneva, au ameninţat că vor părăsi Elveţia, după ce opoziţia a refuzat discuţiile directe înainte de stabilirea unui guvern de tranziţie. Conferinţa de pace este în pragul colapsului, având în vedere că regimul lui al-Assad şi opoziţia refuză compromisurile, iar comunitatea internaţională pune o presiune tot mai mare.

Ministrul sirian de Externe Walid Mouallem l-a informat pe emisarul ONU şi Ligii Arabe Lakhdar Brahimi că „delegaţia oficială siriană va părăsi Geneva, dacă nu au loc şedinţe de lucru serioase mâine (sâmbătă). Cealaltă parte este puţin serioasă şi nu este pregătită” pentru negocieri de pace, referindu-se la reprezentanţii opoziţiei.

Negocierile de la Geneva, axate pe soluţionarea conflictului civil din Siria, trebuiau să aducă faţă în faţă reprezentanţii regimului lui Bashar al-Assad şi reprezentanţii principalului bloc de opoziţie, pentru prima dată de la izbucnirea războiului civil, acum mai bine de trei ani.

Însă rebelii au refuzat să se întâlnească cu delegaţia siriană, spunând că nu acceptă discuţiile directe până când nu va fi stabilit un guvern de tranziţie, în care nu trebuie inclus actualul preşedinte. Aceste declaraţii au provocat furia oficialilor sirieni şi lansarea ameninţărilor de retragere.

„Deocamdată nu are loc nicio discuţie între sirieni”, a transmis Alessandra Velluci, purtător de cuvânt al ONU. „Nu pot spune nimic despre ceea ce se va întâmpla în zilele următoare”, a adăugat aceasta.

Regimul din Siria va fi responsabil de eşecul negocierilor de pace dacă îşi retrage delegaţia de la reuniunea Geneva II, a avertizat Ministerul francez de Externe. „Dacă se vor retrage, vor purta responsabilitatea eşecului negocierilor”, a declarat Romain Nadal, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei franceze.

Guvernul sirian a subliniat că nu negociază excluderea lui al-Assad de la conducerea ţării, în timp ce rebelii susţin că nu vor rămâne în Elveţia dacă îndepărtarea preşedintelui sirian nu este acceptată.

Am început să privim la viitor fără el”, a declarat Ahmed Jarba, liderul Coaliţiei Naţionale Siriene, care reuneşte forţele revoluţionare şi opoziţia, referindu-se la Bashar al-Assad. „Nimeni nu ar trebui să aibă niciun dubiu că regimul lui este încheiat. Regimul lui este mort”, a subliniat sirianul.

Potrivit spuselor sale, crearea unui „organ de conducere în perioada de tranziţie” este „fundamentul oricăror negocieri”.

Secretarul american de Stat John Kerry, care a lansat negocierile de la Geneva împreună cu Rusia, a confirmat că nu exista niciun semn potrivit căruia al-Assad ar fi dispus să renunţe de bună-voie la puterea sa, deşi a insistat totodată că liderul sirian „nu face parte din viitorul ţării”.

Specialiştii au puţine speranţe în soluţionarea problemei siriene în viitorul apropiat, în condiţiile în care luptătorii sunniţi, care dispreţuiesc rebelii susţinuţi de Occident şi de puterile arabe, nu sunt prezenţi la negocieri. Şi Iranul, principalul susţinător din regiune al lui al regimului sirian, lipseşte de la Geneva, după ce Secretarul General al ONU Ban Ki Moon i-a retras invitaţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite