Guatemala: Preşedintele Giammattei va vizita Taiwanul aflat sub presiunea Beijingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a anunţat marţi că va face sâmbătă o vizită oficială în Taiwan pentru a-şi manifesta sprijinul pentru insulă, care este sub presiunea manevrelor militare ale Beijingului, scrie AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

"Merg în Taiwan sâmbătă, 22 aprilie", a spus Alejandro Giammattei.

Preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen a efectuat la începutul lunii o vizită în Guatemala, apoi în Belize, singurele două ţări din America Centrală care mai întreţin relaţii diplomatice cu Taipei după ce, la 26 martie, Hondurasul a decis să se stabilească relaţii oficiale cu Beijingul.

La întoarcerea din America Centrală, Tsai Ing-wen s-a întâlnit la Los Angeles cu preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Kevin McCarthy. Acest lucru a înfuriat Beijingul, care a ripostat cu trei zile de importante manevre militare în jurul insulei.

"Suntem pe cale să semnăm un acord în curs de finalizare (...) cu Taiwanul pentru mai mult acces al produselor guatemaleze" pe piaţa insulei, a declarat Alejandro Giammattei. Şeful statului a citat în special cotele de piaţă pentru cafea şi zahăr destinate anterior Hondurasului şi care "vor trece acum la Guatemala".

El a mai spus că va vizita "cele mai mari companii" din Taiwan care vor "să vină în Guatemala".

Taipeiul, a spus preşedintele Giammattei, va aloca "un fond pentru a face faţă dezastrelor naturale" şi va dona 1,5 milioane de dolari pentru sistemul de aer condiţionat de la aeroportul din Ciudad de Guatemala.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite